Vojna administracija : I i II sveska

#10

да није нагњечен, промрзао, проклијао или натруо и да има природну љутину и биљног увуса и мириса,

Важи за алеву М жетунасту паприну.

4. а. Алева паприка мора бити по могућетву од нашег производа, да је добро млевена или ситно истуцана да има природну љутину, да је чиста и без других примеба, но ако је млевена дозвољава се да може садржати

0 од сто кукурузног брашна. Хемиском анализом не сме-

имати више пепела, од 10 на сто и то нешкодљивог. 6. Мехунаста паприка мора бити ол нашег производа, да је црвене боје, да нема црних пега на себи, јер је то знак кварежи, да није плеснива и прашљива, већ даје потпуно здрава и да садржи природну љутину укуса и мириса.

Важи за сирће.

+. Сирће мора бити од нашег производа, може бити бело или црвено, да је право винско или од спрћетне соли израђено, да је потпуно здраво и да садржи најмање 0 од сто сирћетне пријатне киселине, што ће се хемијском анализом констатовати.

Важи за вико.

4. Вино мора бити природно т. ј. од грожђа израђено, може бити црно или бело, да је чисто и здраво, не сме бити вештачко — пргвљено, нити мешано са водом и каквим другим есенцијама, мора имати пријатан вински укуб и мирис, не еме бити мутно или каквим болестима окужено а хемијском анализом мора имати најмање 10 до 11 од сто алкохолне јачине. Каквоћу ће оцењивати државни хемичари са дотичним управником односно магационаром. Важи за ракију.

4. Ракија мора бити од нашег производа, да је права. шљивовица или комовица., да има најмању јачину од 12 гради алкохола, не сме бити помешана са шпирутусом ижи: каквом другом есенцијом, већ мора бити пријатно

И