Zavod za statistiku

У —

обратити својој надзорној власти и тражити, да јој их она нађен у своје време упути у ошштину. Ако надзорна власт не би могла да, нађе у своме кругу потребан број пописивача, за, своје општине, она се, најдаље до 20. новембра ове год. обраћа за то преко своје окружне власти окружном статистичком одбору, који даје потребне чиновнике из разних струка; а у случају да гдегод и овај не би могао подмирити сву потребу за општине у своме округу, окружно начелништво или варошка управа обраћа се одмах министру народне привреде и тражи да он одреди потребан број пописивача.

Чл. 6. Кад се тако у свима местима одреде сви пописивачи, под“ неће поједине општине спискове својих пописивача надзорним властима, а ове ће их са својим мњењем доставити окружном статистичком 04бору најдаље до 10. Децембра ове год. Из тих спискова треба да се види, како су поједине општине подељене на пописне кругове и за који је и колики круг који поименце пописивач одређен.

Окружни статистички одбори контролишу и исправљају те спискове, ако нађу да у чему нису подесни, и о свему томе извештавају министра народне привреде до [5. Децембра ове год. Примедбе окружних статистичких одбора, обавезне су за општиве.

Ча. 7. Сви поплисивачи морају бити у својим одређеним општинама, 27. Децембра у вече, како ће се моћи 28. Децембра одмах упознати са својим пописним круговима и проучити ова наређења и упуства о извршењу пописа.

Чл. 8. Лица, која се употребе за пописиваче вап места свота становања, имају празо на накнаду, и општински судови исплатиће им ту наннаду одмах чим сврше одређени посао.

Чл. 9. Пописивање ће се вршити пописним листама по обрасцу А, који се овде под '|. прилаже. Од ових понисних листа послаће министар народне привреде надзорним властима потребан број за све општине. Ако којој општини затреба, вице листа но што јој је послато, она, ће тражити одмах преко своје надзорне власти, да јој се накнадно пошље још колико јој треба.

Уз пописне листе послаће се за пописиваче и потребан број контролних спискова по обрасцу Б под '|. Пописивачи ће добити од ошштинских судова потребан број пописних листа и контродних спискова.

Ча. 10. Окружни статистички одбори руководе и надзиравају у стручном погледу овај рад у својим онрузима, па с тога су они надлежни и за сва објашњења, те се на њих треба и обраћати, а у кодико би пак њима у том погледу било што нејасно, они се за 06jamњење обраћају министру народне привреде.

појединца, који има своју самосталну радњу и живи одвојено од своје задруге, одређује се по једна поцисна листа, на којој ће пописивач пописати лица и домаћу стоку (ако је дотична породица, задруга или самостални појединац има). Но за породице и задруге с већим бројем лица—чељади, даваће се и по две а, по потреби и више листа, које ће, ма колико их се за једну породицу и задругу дало, све бити означене једним истим бројем контродног списка, а редни бројеви пописпе листе продужаваће се с једне на другу, трећу и т. д. листу. Исто тако болесници једне болнице, ђаци једне школе, (интерната), војници једне команде, путници једне гостионице, осуђеници једног завода, и притвореници једног надлештва, пописиваће се редом у једној полисној листи или у онолико диста, колико их треба да се сви попишу; но све те листе биће означене једним истим бројем контролног списка,

Војнике сталног кара пописиваће у пописне листе саме војне власти, којима ћвб дотични општински суд дати потребну количину листа преко најстаријег војног старешине у месту.

Старешине војних надлештава и завода пописаће сва лица која у тим надлештвима и заводима стално обитавају, на начин како сен остали уписују. '

Ожењени пак подоФицири, који станују ван касарне, пописују се _код својих кућа, као и остали грађани.

Стражаре и скретничаре и остале раднике на железничкој прузи пописиваће, у споразуму са надзорним инжињером, дотични шеф железничке станице у свом рејону, коме ће општински суд, преко свога, пописивача, дати потребан број пописних листа. о.

Чл. 12. Сваки старешина мора уписати не само свој пород и Остаде сроднике, који с њим у заједници живе, но и сва друга лица,

која су код њега на, стану, било као обичне слуге, било као шегрти, калфе, руковаоци радње, књиговође и томе подобно, било као ђаци на стану и храни, било да се држе у кућама из милостиње, но за сва, ова лица, која нису чланови породице, мора се назначити шта су домаћину старешини — и место од куда су. Ако пак које од наведених лица» као што су руковаоци радња, књиговође, калфе и други, не би становали у кући господаревој где служе, онда добијају за се пописну листу и пописују се као засебна породица у оној кући где станују.

Чл. 18. Попис ће се извршити на, дан првог Јануара 1891. год“ тако, како ће се из њега сазнати стање, које је постојало у пола ноћи 3!. Децембра 1890. год. Да би полисивачи могли тачно и на време овај попис извршити, ониће отпочети разношење — раздавање — пописних листа по домовима, још 29. Децембра.

При овом раздавању листа они ће попуњавати одређене рубрике у контролном списку. Лицима, која су довољно писмена да своје листе могу сама попунити, пописивач ће оставити пописне листе на попуњење, а код неписмених ће прибележити у пописној листи привремено све што се о дотичном лицу, односно задрузи и породици има да побележи, па ће онда првог Јануара заћи поново од куће до куће у свом кругу, и од оних, који су пописне листе сами испуњавали, примити листе и еа, својим контролним списком поредити и исправити, ако што ва исправљање има; а код остадих породица извршиће по својим прибелешкама коначни попис, и белешке своје у полисним листама и контролнику исправити, према стању, које је било у ло ноћи 91. Децембра 1890. год.

Ча. 14. Пре почетка пописа општински ће суд јавно обзнанити, који су поименце пописивачи и за који круг одређени, давши сваком

| пописивачу, у исто време и писмено уверење, које ће они на захтев

старешине показати. Ошшитински судови дужни су сваком пописивачу дати у помоћ по једног свог одборника, који ће с пописивачем ићи из куће у кућу.

Ua. 15. Кад пописивач почне пописивање једне породице, он ће најпре у своме контролном списку записати име и презиме старешине породичног или задружног, и ставити у трећу рубрику контролног списка број мушких (с њим заједно) а у четврту број женских душа те задруге или породице; у петој рубрици залисаће чији је дом (кућа), | па ће онда попис на листи наставити и свршити. Онај исти редни број, под којим је старешина записан у контролном списку, долазн и на по-

. | писну листу његову. Ча. 1. За сваку—неједину“ породицу, задругу, као и за. сваког. |

Под једним домом или кућом разумевају се.све зграде, ROJO J..

| - ~ | “ једној авлији и под једним бројем постоје, па ма оне и не оиле OA __

једним кровом. ни При понисивању цигана чергара и у опште лида, која не живе у кућама него у земуницама и под чергама, ставиће се: „живи у 36муници“ или „живи под чергом“. , Чл. 16. Кад пописивач при пописивању дође у једну породицу где је старешина њен толико писмен, да може сам пописну листу пошунити или има кога писменог у својој породици, он ће му предати толико пописних диста, колико му буде требало, према, броју задругара, те да их, као што је речено у члану 13, OH сами попуни. У свој контролни списак забележиће име и презиме старешине, број његозих мушких и женских лица, и обедежиће пописну листу, коју на попуњење оставља, оним бројем, под којим је старешину породице у

свом контролном списку записао. Тако остављене листе прибирају се

и контролишу првог Јануара, када лописивач извршује коначно пописивање оних, који нису били у стању да, сами своју листу попуне. И једне и друге листе потписаће сам пописивач.

Чл, 17. Попис болесника у болницама, ђака у школама, који у овима станују, осуђеника, притвореника као и путника у тостионицама, врше старешине односно руковаоци тих завода и надлештава, којима, ће пописивачи доставити потребан број пописних листа. Пописивач ће и у том случају записати у свој контролни списак име и презиме руковаоца односно назив надлештва или завода, као и гостионице, и чији је дом (кућа) и обележиће лредане пописне листе оним редним бројем, под којим је руковалац завода, односно надлештво, у контролном списку записано. И ове се листе прибирају првог Јазуара.