Zavod za statistiku

— IX —

неке његове одредбе нису биле сагласне са упуством, које је због краткоће времена, много раније наштампано и разаслато. Ова несугласица доста је ометала правилном току пописа, али није имала никаква утицаја на тачност његову.

8 AKOKH

О попису становништва и домаће стоке у Србији

Члан 1.

У Краљевини Србији пописује се становништво сваке пете тодинеПо овом закону пописаће се становништво, први пут на дан 31. Децембра, 1890. године.

Члан 2.

Кад год се пописује становништво, полисује се у исто време и сна домаћа стока. Члан 8. Овај попис врше општински судови помоћу својих пописивача. Имена ових нописивача дужан је општински суд најдаље до 20. Децембра пријавити надлежној полицијској власти.

Члан 4. (ваки је дужан да каже истину о свему за што се у полису зашита.

Члан 5.

Ко би џамерно избегао од пописа, или би при попису ненстину казао, или би хотимично спречавао да се попис на време сврши, казuuhe се новчапо од 30 до 100 динара или затвором од 3 до 10 дана.

Поред казне осуђује се и на накпаду трошкова за поповљени попис.

Осуду па казну и накнаду трошкова изриче општински суд. Против осуде општинскога, суда, може се за осам дана изјавити жалба надлежном првостепеном суду. Жеалба се подноси општинском сулу који је осуду изрекао, а овај суд са актима шаље је првостененом суду. Решење првостеленог суда извршно је.

Члан 6.

Државни и ошштински чиновници и звапичвици, наставници свих школа, свештеници и други писмени грађани дужни су, на позив 01штинског суда, да врше бесплатно пописне послове, на које се одреде, у месту свога становања.

Оне општине, које немају у својој средини довољно способних. пописивача, биће дужне да их на време набаве са стране, и TO O свом трошку.

Члан 7.

Ко, по упуствима издатим од министра народне привреде, намерино не изврши поверени му посао, KasHHhe се новчано 04 25 до 100 динара.

Ову казну изриче среска надлежна, власт, односно управа,

Против ове осуде може се за осам дана изјавити жалба министру народне привреде, чије је решење извршно.

Жалба се предаје оној власти, која је пресуду изрекла, а ова је ваље са свима актима министру народне привреде.

Члан 8.

Кад пописивачи сврше свој посао, они сав свој рад предају општинскоме суду, који га, у пуној својој седници, а у присуству џони-

ОТАТИСТИКА КРАЉЕВИНЕ ОРБИЈЕ 13

Да би се могло боље увидети, шта је од предложеног законског пројекта у вотираном закону остало, а шта је измењено, ми овде износимо текст закона, како га је решила Народна

| Скупштина упоредо са пројектом.

ПРОЈЕКТ ЗАКОНА. о | попису стамовништва и домаће стоке у Србији

Члан 1. У Краљевини Србији пописује се становништво сваке пете године. | По овом закону пописаће се становништво први пут на дан 31. Децембра 1890. године. Члан 2. Кад тод се пописује становништво пописује се у исто време и сва домаћа стока. Члан 8. Овај попис врше општински судови помоћу нарочитих иописивача.,

Члан 4.

Сваки је дужан да каже истину о свему за што се у попису замита.

Члна 5.

Ко би памерно избегао од пописа, или би џри попису неистину казао, или би хотимично спречавао да се попис на време сврши, каз- · ниће се новчано од 30 до 100 динара или затвором од 8 до 10 дана.

__ Поред казне осуђује се и на накнаду трошкова за поновљени попив.

Осуду на казну и накнаду трошкова изриче општински суд. Против осуде општинскога суда може се за, осам дана изјавити жалба, надлежном првостепеном суду. Жалба се подноси општинском суду, који је осуду изрекао, а овај суд са актима шаље је првостененом суду. Решење првостепеногт суда извршно је.

Члан 6.

Државни и ошштински чиновници и званичници, наставници свих школа, свештеници и други, писмени грађани, дужни су да врше пописне послове, на које се одреде, у месту свога становања, са накнадом од 5 (шет) динара дневно.

Ко се одреди за пописивача изван свога места становања, AOбија, 10 (десет) динара дневнице за сваки дан рада на попису. У име путних трошкова и дневнице плаћа му се по 16 динара за сваки дан путовања, како за одлазак тако и за повратак.

Ову накнаду даје из своје касе општина, у којој се попис врши.

Понисивачи с правом на накнаду трошкова по овом члану закона, узимају се и одређују првенствено из оне општине, оног среза и округа, где се попис врши.

Члан 7.

Општински суд одређује у споразуму са надзорном влашћу потребан број пописивача за свако место. Ако у месту пописа не би било довољно пописивача, онда их надзорна власт одређује из других места.

Члан 8. Ко, по упуствима издатим од министра народне привреде, намерно не изврши поверени му посао, казни се новчано од 25 до 100 дин. 6