Zavod za statistiku

H АПОМАНЕ О РЕГИСТРУ. i)

Овај „Регистар» састављен је поглавито у циљу, да се лакше, за свако место на по се, могу наћи подаци о попису становништва, који су штампани у 1, Пи Ш делу |-ве књиге Статистике Кра"љевине Србије.

Да би се из самога регистра. одмах сазнавало, које је место варош, варошица, село и заселак, употребљена су за штампање имена ових места слова од пет врста, и то ова: БЕОГРАД, Алексинац, Бољевац, Заљута, Липово Брдо. Прво је самоуправна варош, друго варош, треће варошица, четврто село, а пето заселак. -

У самоме делу, за које је овај регистар и намењен, штампана су имена вароши и варошица нурсивом, а имена села и заселака обичним оловима, само је уз име свакога засеока додата скраћена реч: сзас.»

Зарад штедње нису над рубрикама за стране псписави наслови таблица, већ су исте просто обележене бројевима 1—УШ.

— Од користи би било, да је поред свакога, места означена и општина, којој место припада, али је ово изостављено због формата књиге, који је морао остати онај исти, какав је и за претходне делове усвојен. .

И тако је поред имена, места, у другој рубрици, штампано само име среза, у коме се које место налази. Код срезова од којих је по два са истим именом, као што су: јасенички, колубарски, моравски и посавски, забележен је и округ, на пр. јасенички (под.), посавски (ваљ.) и т. Д.

Подаци о попису становништва, штампани су у три дбла, и према томе у нарочитој је рубрици означен, за свако место на по се, онај део, у коме се то место налази, и то са 1, П или Ш.

Одмах за тим, у осам рубрика, упућује се на стране дотичнога дбла, у коме се налазе посебни подаци, и то:

|. 0 кућама, о фактичком и правном становништву. |. 0 задругама — породицама — с фактичким бројем становништва. _

||. 0 становништву по месту рођења.

У. 0 становништву по годинама.

У. 0 становништву по брачном стању.

VI. 0 становништву по матерњем језику и вери.

УН. 0 становништву по писмености.

Мт. 0 становништву по телесним и душевним недостацима.

Како је с пописом становништва у једно време извршен и попис домаће стоке, и ресултат овога пописа штампан је у И-ој књизи Статистике Краљевине Србије, опет онако опширно, као годи код пописа становништва, за свако место на но се, то су у овај регистар додате и стране из ||-ге књиге поменуте публикације, се, за свако место на по се, могу наћи у поменутој ||-ој књизи подаци о домаћој стоци. Регистар места био је неопходно потребан и за Њу

књигу Статистике Краљевине Србије, па је на овај.

начин згодно постигнуто двоје, и то: прво уштеда, у раду, а друго уштеда у издатку на штампање особенога регистра. Ово се могло учинити тим пре, што овај регистар чини сам за се одвојени ГУ део |-ве књиге Статистике Краљевине Србије.

- стављању регистра обраћа, се нарочита да се без потребе не понављају

пажња A TO, имена места, те тако у целом регистру има само седам имена, која упућују на право име места, под којим се оно у регистру налаон.

Та упућивања јесу ова: Бања види Равна Бања и Стара Бања, Златар-Мисача в. МисачаЗлатар, Чивлак в. Бунушки, Дрћевачки, Разгојински и Мира-Чивлак.

Према томе сва места, као на“ n : Бела Паланка, Бело Поље и т.д.

Бели Брег, чдеба свагда

које упућују AG

Аби à Sao Ak. 1. RJA,

АЕ.

По да