Zavod za statistiku

тражити под Бели, Бела и Бело. Исто тако : Равни Део, Равна Гора или Равно Бучје под Равни Равна и Равно.

Код имена, која имају за придев речи: Нови | HAH Стари, није се могло доследно извести горње : правило. Сва места, од којих има једно придев о Нови а друго Стари, као на пр. Нови и Стари Аџ-

беговац, Ново и Старо Корито а 7. с. треба тражити у регистру под главним именом, а не под придевом. Сва остала имена, која имају само придев Нови или Стари, треба, тражити под тим придевом, као на пр. Нови Хан, Ново Село, Стара Бања и т. A. Изузетак је само код Старог Трстеника с тога што има и варошица 'Третеник, те је после ове варо-

шице дошао у регистру Трстеник Стари. - Сва имена места, која уза се имају придеве: | Горњи или Доњи, Велики или Мали треба, тражити опет под главним именом, као на пр. Милановац Горњи, Дубич Доњи, Крчмаре Мало, Крушевица Велика и т. с. Изузетак чини само Велико Село, с тога, што нема места, под именом Мало Село.

Налазимо за потребно констатовати овде, да је овај регистар за сад најпотпунији и најтачнији речник места у Краљевини Србији. Најпотпунији за то, што се у њему износи свега 4399 имена места. Пописом становништва од 1884. године изнета су само 3.243 имена, а у Речнику места у Краљевини Србији од г. Ст. Котуровића, има их свега 3.862, дакле опет мање.

Занимљиво је, да су приликом последњега, пописа становништва нађена имена многих места, која. је Вук Караџић 1822. год. исписао из арачког

пописима узета. уједно са оним селима, којима као засеоци припадају.

· тевтера и штампао у Даници, и која су доцнијим.

Да. наведемо само овај пример. Вук им" У Даници за 1827. годину имена места пожаревачке нахије. Између осталих тамо помиње места: Претрже и Слана, којих нема ни у Гавриловићеву Речнику нити у Речнику госп. Косте Јовановића. Међу тим последњим пописом нађена су оба места као засеоци села Рановца у срезу млавском.

Пајтачнији је овај регистар зато, што су имена појединих места, писана на свакој пописној листи и од самих мештана, те је у овом погледу искључена, свака погрешка. Покрај тога, у свима приликама, кад год је било разликс између досадашњега, назива и онога, који је пописом констатован, поређивана су имена места са свима признатим делима ове врсте, а чињена су ради тога и нарочита питања појединим властима.

У овом регистру наћи ће дакле много новине не само топограф и историк него и Филолог.

. Идућем попису становништва овај ће регистар бити од велике вредности при констатовању и тачнијем одређивању имена извесних места.

На послетку треба овде да. се дода још и то, да. је у регистру општина оно стање, које је било о попису. Према томе општина има у регистру мање, него' што их је данас, а и имена неким су

местима измењена, која, разуме се, читалац у ре- ·

гистру неће наћи. На прилику село Пр'ово у срезу моравском, округа пожаревачког, зове се данас Александровац, а оглашено је уједно и за варошицу. Тога имена у регистру нема, за. то, што је промена тек пре краткога, времена извршена.

Исто је тако и са неким местима, која су о попису била села, а доцније су оглашена за, варошице.

Та су места Косјерићи и Багрдан која су у регистру означена као села.