Zavod za statistiku

ПРЕДГОВОР

Централни статистички одбор одлучио је, да се статистичка грађа мањега обима штампа у одвојеној публикацији под називом Прилози за Статистику Краљевине Србије.

Ову одлуку господин министар народне "привреде одобрио је, и у првој свесци Прилога износимо податке о стању црквене и манастирске имовине у Краљевини Србији у почетку 1889. године. |

За идуће свеске опремљени су подаци о штетама од града, о промету на панађурима, о пожарима и паљевиншма, о јавним продајама, о променама у власнилштву непокретних добара, и још о неким другим појавама нашега јавног живота.

Подаци, које у овој првој совесци износимо, доста, су занимљиви с тога, што је о имовном стању наших цркава и манастира било врло мало аутентичних података. Из ових података, види се, да манастирска имовина није тако велика, као што сеу опште држало, и да је имовно стање манастира у периоду од !882. до 1889. године много опало.

На крају 1893. године извршен је поново попис црквене и манастирске имовине, и кад подаци тога пописа буду сређени, онда ће се моћи констатовати, да ли имовина манастирска, и даље опада или не. Ако буде оно прво, онда, одиста, треба предузети мере, које би стале на пут даљем опадању.

На послетку напомињемо, да је у табеларним прегледима, задржана, стара административна, подела с тога, што ови подаци показују стање, које је било у почетку 1889. године. Исто тако

задржана, су и стара имена места, без обзира, на извршене доцније промене у овом погледу.

Београд 19. Марта 1895. год.

Начелник статистичког одељења,

Богољуб Јовановић