Zavod za statistiku

ПРЕДГОВОР

-..

У овој шестој књизи Статистичког Годишњака налазе се податци за 1901 годину. Само у одељку: Површина и становнилатво податци су по попису од 3! декембра 1900 године, али и они су у неколико измењени. Нови су податци о занимању становништва. Овде су изложена поименце сва занимања и сви занати којих је било при попису. За, свако занимање посебице означен је број предузимача, помоћника и слугу, по полу, и број мушких и женских становника, који се издржавају тим занимањем. На крају књиге додат је регистар занимања, на српском и Француском језику, који олакшава тражење појединих занимања.

Остали су неизмењени и податци о домаћој стоци, јер се и ова пописује само на крају сваке пете године, приликом пописа становништва. Неизмењени остали су још податци о црквеној и манастирској имовини, јер се ни ови податци нв прибирају сваке године.

Управа Државне Статистике учинила је све, да Годилањак буде што потпунији, и читаоци ће у њему наћи доста нових података, којих није било у претходном Годишњак.

Сва грађа, коју Управа Државне Статистике сама, прибира, сређена је тако, како би могла најбоље послужити практичној употреби. Напротив код оне грађе, коју за Годишњак дају већ сређену поједина централна, места и надлештва, и из које се ваде само изводи, Управа није могла унети у Годишњак више, него што је сама у тој грађи добила. •

Најслабији су одељци: Рударство пи Санитет. Непотпуни су одељци: Дуван, Индустрија, Финансије (приходи од порезе), и Новчани Заводи (0 Управи Фондовај.