Zavod za statistiku

IV

Да би се прикупљене попуњене пописне листе | могле контролисати, сваки је пописивач био ду- | жан, да уписује претходно податке о сваком! домаћину у контролни списак, који је он потпџисао, и председник ошштинскога суда с одређеним члановима оверавао. У сваки контролни списак може се записати 169 домаћина.

Облик контролнога списка био је следећи:

Полис СТАНОВНИКА Е ДОМАЋЕ СТОКЕ И ДЕЦЕМБРА 1900, Г, КОНТРОЛНИ СПИСАК

За попививача (име и HPCSAME H 34AHHMAIRE)

OKpyr.............. Cpes een. OTETAHAR лоша ннннкеBapomt aa Кварт и улица ли Број куће. Седо ae... SACCABR.......... Манастир aa. -- 2 8|4| 5 | 6

г 2 Bpoj Име и презиме

> ©

ÉE Име и презиме

5 s старешине

~ ! нује у својој | неко други

à * KHX | свих кући станује

укућана, онога, муз- | жен- који сам ста-| у чијој кући

: муш- | женБрој становника ега рој ких | ских Св

У којима станују сами сопственици

Свега уписаних у

пописне листе · У којима станују

Од ових случајно само кирајџије

|

време попи ; sa BP ca У којима поред соп-

ственика станују и кирајџије · • • о Свега ·

затекло се у месту

Није било у месту

Све пописне дисте прегледади смо и поредили их са овим контролним списком, па смо нашли, да је попис у свему тачно извршен. .

Јануара 1901 год.

Председник ошшптинског суда

Пописивач,

За извршење пописа становништва п домаће стоке Стални Статистички Одбор прописао је правила и упутства, која гласе:

ПРАВИЛА И УПУСТВА

ЗА ИЗВРШЕЊЕ ПОПИСА СТАНОВНИШТВА И ДОМАЋЕ СТОКЕ

1 Општа наређења

Ua. 1. На крају ове године (31 децембра) извршиће се попне становништва и домаће стоке у једно исто време у целој земљи. Овај ће џоцис извршити општинске власти помоћу нарочитих пописивача, а под својим надзором и контролом.

Ча. 2. У свакој вароши, варошици, селу и засеоку пописаће се сви становници, који ту стаано живе, па ма се ко од њих тада и пе десио ту, но негдв на другом месту, ма каквим послом и узроком: ни. пр. у војеци, у школи, на запату, у приватној служби, у болницама, на путу (у земљи или иностранству), на робији, заточењу, у затвору, у џритвору код првостецених судова, подицијских и општинских вдасти и т. д. Чиновници, званичници, учитељи и учитељице пописују се у месту, у коме су са службом.

А тако исто пописаће се и сви они, који св у ком месту привремено затеку до по ноћи 31 децембра 1900 године, ма од куд они били, и ма којим послом и узроком у то место и ма на кратко време ту дошли. Према томе у сваком месту пописаће се и правно и фактичко становништво. Дакле; и оно које ту станује и оно које се ту нађе.

Они, који се тога дана не десе у месту свогл сталног становања, него у ком другом месту у Србији, по ма каквоме послу, биће пописани и у месту сталнога становања, и у месту где се буду бавили за краће или дуже време, н. пр. у војсци, пограничној и Финансијској стражи, у школи, на занату, у приватној служби, у болницама, на путу, у приватним домовима, заводима (државним и приватним), у казненим заводима, на робији, заточењу и затвору, у судском, полицијском и општинском притвору, гостионицама, рудницима (ако нису рудници у месту), радњама и т. д.

Уз попис становништва пописаће се одмах и домаћа стона, какву и колико је ко буде имао до по ноћи 81 децембра. Државна, стока пописаће се код надлештава, војних команада и завода, који њоме рукују.

У исто време поџисаће се број домова (кућа).

Чл. 8. Пописом овим треба тачно да се сазна становништво, које се затече до по ноћи 81 децембра 1900 године а исто тако и број стоке и домова. Да би се то тачније извршило, општински ће судови поделити своју општину на пописне кругове тако, да у једном пошисном кругу не буде више од 150 ни мање од 50 домова; но у брдским крајевима и другим тешко пролазним местима може се овај број домова свести и на мању меру. да сваки такав круг наћи ће општински суд по једнога пописивача. који-ће попис извршити.

Пописни кругови у свакој ошштини морају се одредити најдаље до 1 новембра ове год. При одређивању броја домова за поједине кругове у сеоским општинама, ошштински су судови дужни узимати у обзир, колико су домови удаљени или раттркани као и друге препреке, које би отежавале попис, па према томе да не одређују пописне кругове много веће од 50 домова, где су ови раштркани. У варошким пак онштинама, наротито у Београду, Нишу и другим већим варошима, кад се одређују ови кругови, треба узимати не само број домова, (станова) но и број породица у њима, па ако су неке улице сразмерно гушће пасељене, у њима пописне кругове треба одређивати с мањим бројем домова. У сваком пак случају, пописни кругови морају бити тачно обедежени, како се не би десило да неки дом остане пеуписан, или да га упишу два, пописивача,

Ua. 4. Чим се одреде пописни кругови, ошттински ће суд одмах наћи и одредити пописиваче за све те кругове, и о томе известити своју надзорну власт.

Пописивачи за сваки поједини круг морају бити одређени најдаље до краја месеца новембра ове године.

— , Les Den . их пао аса dut HN 5 +