Zavod za statistiku

VI

Ua. 15. Кад џописивач почне пописивање једне породице, он ће ' најпре у своме контролном списку записати име и нрезиме старешине вародичног иди залружног, и ставити у трећу рубрику KOHTPOAHOTA списка број мушких (са старешином заједно) а у четврту број женских душа те задруге или породице; у петој рубрици зашисаће чиј је дом (кућа), па ће онда попис на листи наставити п свртити. Онај исти редни број, под којим је старешина записан у контролном списку, долази на пописну листу његову.

Џод једпим домом или кућом разумевају се све зграде, једној авлијп и под једним бројем постоје, једним кровом.

Шри нописивању Цигана чергара и у ошште лица, која не живе у кућама него у земуницама и под чергама, ставиће се: „тиве у земуници“ или „живе под чергом“.

Чл. 16.. Кад пописивач при пописивању дође у једну породицу, где је старешина њен толико писмен, да може сам пописну дисту попунити или има кога писменог у својој породици, он ће му предати толико пописних листа, колико му буде требало, према броју задругара, те да их, као што је речено у чл. 13. он сам и попуни. У свој контролни списак забележиће име и презиме старешине, број његових мушких и женских лица и обележиће пописну листу, коју на попуњење оставља, оним бројем, под којим је старешину породице у свом контродном списку записао. Тако остављене листе прибирају се и контролишу првог јануара, када пописивач закључује понисивање оних, који нису били у стању да сами своје листе попуне. И једне и друге листе потписиваће сам пописивач.

које у па ма оне н пе биле под

Ча, 17. Понис болесвика у болпицама, ђака у школама, који у овима станују, осуђеника, притворениква, као и путника у гостионицама, врше старешине односно руковаоци тих завода и надлештава, којима ће пописивачи доставити нотредан број мошисних листа, Пописивач ће у том случају записати у свој контродни списак име и презиме руковаоца односно назив надлештва или завода, као и гостионице, и чиј је дом (кућа) и обележиће предане пописне листе оним редним бројем, под којим је руковалац завода, односно надлештво, у контролном стиску записано. И ове се листе прибирају првог јапуара.

Управитељи школа и старешине надлештава, установа и завода, као и они чиновници иди Фамудуби, слуфитељи и гтостионичари, ако станују у школи, надлештву, заводу или установи, записују се на засебним пописним листама. Исто тако записаће се на засебној листи и свани ђак, који живи у стану, који је сам узео, а није код какве породице уједно и на храни.

Чл. 18. Ако би понисивач при нописивању наишао на какве сметње и препоне од стране породице или појединаца, које пописује, или би приметио да му се не казује право бројно стање лица или стоке, он ће одмах известити општински суд и тражити да се те сметње отклопе, што је суд дужан одмах и учинити. Исто тако и суд ће рад својих пошисивача нешрестано контролисати, и ако примети ма какве неправилности, он ће их одмах отклањати или о томе известити своју надзорну вдаст, ако их сам пе узмогне отклопити.

Чл. 19. Кад поџисивач не нађе старешину породичног, нити које друго његово чељаде, које би му могло дати обавештење за понуњавање пописне дисте, тада ће по казивању суседа записати име и презиме тога старешине у контролни списак и редни број ставити на, понисну листу његову, па за тим и саму пописну листу "попунити опет по довољном обавештењу суседа, познаника његових или општине.

da. 20. При контролисању и исправљању пописних листа, што пописивачи имају да изврше првог јануара, када и листе прибирају од оних, који су их сами попунили, они ће контролисати поред осталог и то, да се број лица, који је заведен у контродном списку поред имена породичнота старешине, слаже с бројем лица у пописној листи, па ако буде какве разлике, тражиће објашњења за то, и према, томе исправити и пописну листу и контролни списак.

Чл, 21. Ко умре до шб ноћи 31 децембра 1900 год. тај сеу листу и не записује, или ако је већ записан, он се одмах при контродисању (1 јануара) брише из пописне листе; а што се роди реченог дана до MO ноћи, то се накнадно записује у лописну листу као „новородче.“ Ча. 22. Чим пописивачи покупе и исправе све пописне листе, они ће сабрати бројеве лица и домова (кућа), који су заведени у контролном списку и оба та укупна броја (домова и лица) завести у таблицу, која је на крају контролнога списка. да тим he потписати и контролни списак и сваку пописну дисту. и све то предати до 3 јануара 1901 године општинском суду.

Ua. 28. Кад општински суд прими од пописивача пописне листе с контролним списком, он одмах у седници с одбором и пописивачима, прегледа, да ди је све у општини пописано што овим пописом треба, да се попише им да ли је сваки старешина тачно показао сву своју чељад и стоку, па ако нађе ма какве грешке, одмах их исправља u Yy пописним листама и у контролном списку. Пошто се овај преглед изврши, пописивач ће саставити из пописних листа извод пописа становништва по обрасцу В, и извод стоке по обрасцу Г, и оба извода предати општинском суду, а оштински ће суд потписати контролне спискове, прошити пописне дисте свакога пописног крута на по се, и придружити их својим контролницима.

Бланљете за ове изводе узеће сваки пописивач из ових правила, којима су исти придодати.

Чл. .24. Пошто општински суд прегледа и исправи пописне листе и контролне спискове свих својих пописивача, он онда пописне листе с њиховим контролним списковима и изводима шаље са својим извештајем по обрасцу под Д надзорној власти, да их она достави министру народне привреде. Изводи из пописних диста за потребу општина морају бити готови до 16 јануара 1901 године, и сав пописни материјал морају надзорне власти послати министру народне привреде до краја јануара 1901 године.

За сваку неуредност општинскога часништва било у погрешном попису било у закашњеном подношају извршенота пописа, казниће се одговорно лице по трећој алинеји члана 8. Закона о попису становништва и домаће стоке.

Што од пописних листа и контролних спискова претекне, општинеки ће суд вратити у особеном пакету заједно с пописним материјалом. Команде пак и војна наддештва, заводи и установе, по извршеном поцису шаљу своје спискове надлежним путем Министарству Војном, односно министру „финансија.

Чл. 25. Надзорне власти стараће се под одговорношћу, да се овај попис у свима подручним им општинама тачно и на време изврши. Оне ће препоручити свима ошнтинама, да својим грађанима разложе потребу и корист овога пописа и да ошштински судови опомену свакога, да у пописну листу само истините податке стави и пописивачу право своје стање искаже; јер ће иначе свакога, постићи казна прописана Законом о попису становништва и домаће стоке.

II

Упуство за попуњавање пописне листе и контролнога списка |

а. Упуство за попуњавање пописне листе

На првој страни пописне листе треба забележити редни број, који она има у контролном списку, за тим име округа, среза, општине и места, у коме станује онај, који је у листу уписан. Ако је место становања заселак, онда треба сватда записати и име села, којему заселак припада. Треба пазити на то, шта је крај ули мала једнога, села а шта је заселак. Крајеви или маде неких села имају разна, имена, која треба у листи означити, и у том случају реч заселак избрисати. Име засеока а тако исто и имена сеоских крајева, треба означити на, свакој пошисној листи која припада засеоку или дотичном крају, а који поџисивач то пропусти урадити, биће најстроже кажњен.

На другој и трећој страпи има пописна, листа 17 рубрика.

У прву рубрику бележи се редни број за свако лице у породици — задрузи, команди, надлештву, заводу и установи, које се запише. Ако дакле у једној породици, команди, надлештву итд. има свега 95 душа, онда ће толико и бројева бити; а ако је неко самад, онда ће и редни број те листе бити само један.

У другу рубрину бележи се име п презиме породичнога старешине, ua за тим имена осталих укућана. Где је удовица старешина породице,

: |3 Fe js | i š 5 5 i |