Zavod za statistiku

2ЕДГОВОР

eee

Резултати пописа становништва, који је извршен у Краљевини Србији 31 декембра 1900 године, штампани су у ХХШ књизи Статистике Краљевине Србије за свако насељено место посебице, а у овој — ХХТУ књизи, износимо их детаљно за сваки округ у опште, и одвојено по варошима и по селима.

И у ову књигу унели смо образац пописне листе са правилима, за извршење пописа, а покрај тога и податке о извршењу пописа и о сређивању пописне грађе, јер је тако и код ранијих пописа поступљено.'

Податци о свима елементима пописа односе се на фактичко становништво и сложени су у четрдесет три таблице. Из овога табеларног дбла увидеће читаоци, да је у њему пописна грађа. разрађена опширније него у пређашња два пописа, која су извршена до сад по Закону о попису становништва и домаће стоке. Обраћамо пажњу нарочито на шесту таблицу, из које се види, у коме су браку ожењени и удате. Нова је и тринаеста, таблица, у којој су податци о комбинацијама бракова. Становништво по језику и по вери комбиновано је са годинама старости. За писмене становнике означен је матерњи језик, вера и године старости.

Становништво по занимању подељено је такође по доби. Лица, која раде поједина занимања (предузимачи, помоћници и слуге) подељена су у четири добне групе, а сви становници у опште, који се издржавају тим занимањима, подељени су у две добне групе.

Из пописне грађе поцрпано је много нових података, и у томе погледу овај последњи попис богатији је од пређашња два пописа. Друкчије стоји ствар у погледу тачности пописа.

У шестом одељку Увода, у којем се говори о густини насељености и о прираштају становништва, показано је, да би према вишку рођених у периоду између оба пописа од 1890 и 1900 године, број Фактичког становништва требао да буде 31 декембра 1900 године 2,507.572, а не само 3,499.88%, колико је попис показао. Разлика износи 14.690 становника.

Кад од овога броја одузмемо 3.401 становника, који суо попису били ван Србије, онда остаје. ипак дефицит од 11.989 становника, а толико би морало бити одсељених.

1 Види пети део прве књиге и тринаесту књигу Статистике Краљевине Србије.