Zavod za statistiku

420 GODIŠNJAK KRALJEVINE S.H.S.

Beograd. -—Organizuje sa uspehom škole za domaćice. Ima svoj časopis: ,, Ženski Pokret“.

Zensko Drutšvo Kneginje Ljubice—- Beograd, Osnovano 1899. Svoi kulturno-prosverno-nacionalni rad je sa uspehom razvilo poglavito u Staroj Srbiji i Makedoniji, još pre oslobodjenja.

Žensko Društvo u Beogradu. Osnovano 1875. Sa ciljom da siromašne devojčice obuči šivenju i krojenju. U tu svrhu je društvo sa uspehom otvaralo radničke ženske škole u mnogim mestima Srbije i Južne Srbije.

Jevrejsko žensko društvo—Beograd. Ima kulturno humani zadatak. Ima svoju žensku radničku školu.

Hrvatska Katolička Ženska Зуета—7асгећ. Osnovana 1918., kao zemaljsko udruženje svih katoličkih ženskih organizacija. Ima svoj kulturno humani zadatak.

Savez zagrebačkih ženskih kulturnih i hwumanih društava.

Udruga učiteliica—Zagreb. Ima svoju sekciju za vaspitanje dece.

Društvo Sv. Jelisavete za pomaganje bednih i oskudnih— Zagreb. Osnovano 1903.

Opšte slovensko žensko društvo—Ljubljana.

Socijalno-gospodarsko i kulturno žensko dru štvo—Ljubliana.

Društvo Crvenog Krsta S. H. S.-—B eo gr ad. Predje „Sıpsko Društvo Crvenog Krsta“, koje je kao takvo osnovano 1864., a 1921. je proširilo svoi delokrug na celu zemlju. Pored svojih humanih zadataka za vreme rata, vrši propagandu za čuvanje narodnog zdravlja, i pomaže razne humane ustanove. Izdaje svoj list. Ima svoju omladinsku sekciju.

Društvo za čuvanje narodnog zdravlia—Doo eograd. Osnovano 1903. Izdaje svoj list „Zdravlje“ u kome populariše higijenu. Drži i popularna predavanja o čuvanju zdravlja.

Društvo za zaštitu jugoslovenske dece— Beograd. Osnovano 1017. na Solunskom frontu. Mnogo je učinilo za zbrinjavanje ratne siročadi.

Savez trezvene mladeži—-BeO grad. Osnovan 1907. Vodi borbu protiv alkohola, naročito vrši propagandu medju školskom omladinom. Društvo čovječnosti—-Zagreb. Osnovano I845. sa ciljem pomaganja sirotinje.

Narodna zaštita—~——Zagreb. То je savez preko 50 dobrotvornih društava Hrvatske i Slavonije. Cilj mu je da koordinira i pomaže rad svih humanih društava. Radi sa mnogo uspeha.

Dobrotvor—Zagreb. Osnovan 1877. sa ciljem odevanja sirote školske dece u Zagrebu. Dosad je snabdelo odelom i obućom oko 50.000 učenika.

Dobrotvorni Stoiček—Zagreb. Osnovan 1896. sa istim ciljem kao i Dobrotvor.

Privrednik-Beograd. Ima za cilj vaspitanje i smeštaj