Zavod za statistiku

GODIŠNJAK KRALJEVINE S.H.S. 419

Ono što je karakteristično po jugoslovenska društva i udruženja jeste da su sva mahom centralizovana, sa svojim pododborima po unutrašnjosti. Posle ujedinjenja mnoga su se srpska, hrvatska i slovenačka društva ujedinila, i tako su svoj čisto plemenski karakter zamenila jugoslovenskim, a svoj provincijalni delokrug proširila na celu zemlju, doprnoseći na taj način vrlo mnogo da se što pre dodje do potpunog narodnog jedinstva.

S obzirom na prostor koji nam stoji na raspoloženju, mi ćemo doneti glavnija društva i udruženja, sa kratkim istorijskim pregledom i njihovim osnovnim zadacima.

1. Kulturno-prosvetna i dobrotvorna društva.

Srpska Književna Zadruga— Beograd. Osnovana 1802. Izdaje odabrane knjige iz naše i strane književnosti. Svake godine izlazi po jedno kolo (6—7 knjiga). Ima i svoi „Zabavnik“.

Matica Srpska—Novi Sad. Osnovana 1826. Jedna od najvažnijih prosvetnih ustanova. Izdaje knjige za narod, ima svoj časopis „Letopis M. S.“.

Matica Hrvatska—-KOKZCZC agzreb. Prvobitno se zvala „Matica Ilirska“, koja ie osnovana 1842. Od 1873 zove se M. H. Radi isto što i gornje ustanove.

Matica Slovenska—Ljubljana. Osnovana 1864. Bavi se izdavanjem knjiga.

Prosvjeta—5Sarajevo. Osnovana 1902. Bavi se raznim kulturno-prosvetnim poslovima: priredjuje javna predavanja, analfabetske kurseve, pomaže sirotne učenike i šegrte i t. d.

Napredak—5Sarajevo. Osnovano 1904. Radi isto što i Prosvjeta medju Hrvatskim življem B. i H.

Gairet—_-—Sarajevo. Osnovan 1902. Sa istim zadatkom kao i gornja dva društva za muslimanski živalj B. i H.

Prosvieta— Osijek. Osnovana 1905. sa kulturno prosvetnim ciljem.

Hrvatsko prirodoslovno društvo— Zagreb. Osnovano 1835. Ima svoj časopis „Priroda“, i izdaje popularna izdanja iz prirodnih nauka.

Književno društvo Sv. Jeronima.— Zagreb. Osnoмапо 1867. Izdaje knjige za narod zabavnog i poučnog karaktera.

Strosmayer — Zagreb. Osnovano 1921. sa prosvetno kulfturnim ciliem.

Matica Dalmatinska—Zadar. Bavi se izdavanjem poučnih i zabavnih knjiga za narod.

Еегјја!п; Зауе2г—Веовгад. Озпомапо 1020. Ovo je udruženje Jugoslovenskih studenata i srednjoškolaca, sa ciljem da omogući omladini što jeftinije i lakše upoznavanje domovine putovanjem.

Kolo Srpskih (Jugoslovenskih) Sestara — Beograd. Osnovano 1903. Cili mu je pomaganje invalida, ratnih udovica i siročadi. Za vreme ratova je imalo svojih bolnica u kojima su članice radile vrlo predano i sa požrtvovanjem.

• Materinsko udruženje — Beograd. Neguje odojčad.

Društvo za prosvećivnje žene i njeno pravo.

27*