Zavod za statistiku

GODISNJAK KRALJEVINE S.H.S. 439'

lata Ljublianske Kreditne Banke), Sušaku, Splitu (Peristil), Dubrovniku (Placa Rralja Petra), Sarajevu (Jeftanovića 2). U pojedinim klimatskim mestima brinu se za udobnost turista lokalna društva za unapredjenje turizma kojia su udružena u gore pomenute saveze, i koja ne možemo pojedinački nabrojati. —

U biletarnicama „Putnika, akc. društva za saobraćai putnika i Turista“ mogu se dobiti železničke i parabrodske karte za sve važnije relacije Evrope, pa i sve informacije. Biletarnice postoje sađa u Beogradu (Kralja Milana 7), Zagrebu (Jelačićev trg 6), Ljubljani (Palata Ljublianske Kreditne Banke), Sušaku, Splitu (Peristil), Dubrovniku (Placa Kralja Petra), Sarajevu (Jeftanovića 2), Mariboru, Vel. Bečkereku (Obala Princeze Jelene 6) i Novom Sadu, (Hralja Aleksandra 20), a za vreme sezone u Rogaškoi Slatini i na Bledu.

Svaki turista, koji se interesuje za našu zemlju, može dobiti u gore po“ menutim organizacijama, koje stoje pod nadzorom Ministarstva Trgovine + Industrije, Odseka za unapredjenje turizma. besplatno sve informacije. — Osim. . toga mogu se u inostranstvu dobiti sva uputstva za putovanje u našu zemlju kod Kraljevskih Konsulata, a osim toga kod „ Jugoslovenskog Tourist Offica“, koja se nalazi u Lyon-u (Miloje Andrić 44 Rue Victor Hugo), Londonu (Frede- , Jick Voodhous 5. Kingsmead Road), New-Yorku (Fedor Zekić 70, Morning,. side Drive), Pragu (Jadranska Straža, Palata Legiobanka) i Beču (Hžirtnerstrases) 53).

PLAŽA U CRIKVENICI.

Naše vlasti su u razumevanju važnosti turizma dozvolile stranim turistima razne povlastice. — Pre svega je Ministarstvo Saobraćaja za vreme od-. 1. juna do 1. oktobra 1925 god. odobrilo podvoz ı pola cene od svake pogranične stanice do stanice Sušak, Bakar, Plase, Šibenik, Split, Gruž (Dubrovnik) i Zelenika na Jadranu ako se 15. dana boravi u kojem letovalištu na moru. Dalje je dozvoljena povlastica od 25%, za pojedince i 50 za grupe od 5 lica ako: putuju kroz zemlju na izvesnim rutama i ostaju u zemlji 15 dana. — . Detalje:. o tim povlasticama može se dobiti u svim pomentitim informacionim biro-ima.

Dalje su vlasti snižile za turiste pristojbu za vizu na Dinara 10.— ако se ostane u zemlji 14. dana. — Ova snižena turistička viza važi za sve zemlje“ a osim toga mogu se dobiti po predhodnoj moibi za zajedničke izlete u zemlju” dezvola, da se uzima za sve učesnike samo jedna viza i da se plaća samo pristojba za jednu vizu. — Izmedju naše Kraljevine i Kraljevine Italije utvr. djeno je dalje da se od 1. januara 0. g. izdaju vize u važnosti od 6 i 3 meseca, a taksa iznosi: 7: