Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

856 80. Трговачки уговор између.

ликама давали грађани земље или поданици најповлашћеније државе.

Члан ПГ

C трговцима, Фабрикантима и у опште с индустријалцима, једне или друге земље уговорнице, који путују по другој земљи или шиљу да путују

своје момке-путнике и агенте — било с утледима или без БИ Ио искључивом интересу

трговине или индустрије коју воде и у цељи куповине или продаје, или да примају поруке, поступаће се, што се тиче патента, као с трговцима, Фабрикантима и индустријалцима најповлашћенијег народа.

Но, свакојако, разуме се да угодбе које су досад поменуте, ни у колико не одузимљу силе законима и правилима, који важе у двема земљама и који се простиру на све странце, што се тиче торбарске трговине.

(С грађанима и поданицима страна уговорница поступаће се узајмице као с грађанима своје земље, или као с поданицима најповлашћеније државе, кад они иду из једне земље у другу да походе вашаре и тргове, у цељи да ту тргују и да изнесу производе своје.

Никаква сметња неће се чинити слободном кретању путника и административне Формалности због путних исправа ограничиће се само на оно, што је преко потребно за јавну службу при преласку границе.

Члан IV.

Поданици Србије у Уједињеним Државама И грађани Уједињених пети у Србији биће узајмице изузети од сваке личне службе, било

о