Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

Србије п Америке 1582. 55% Му војсци на суву и на мору, било у гарди или народној војеци, од војничке станарино, од сваког намета, било ју НОВУ било у природи, којим се замењује лична слу жба, од сваког насилног зајма, и од сваког кулука или реквизиције војне.

Но изузимају се терети који се ударају на држање, под ма каквим видом, некретних добара, као и давања и реквизиције војне којима могу бити подложни грађани земље као имаоци или закупци некретних добара.

Ието тако биће елободни од сваке обвезне званичне службе, судске, административне или општинске.

Они ће имати узајмице слободан приступ У судовима, саобразно законима земаљским, како да траже тако и да бране права своја на свима степенима судова земаљских. Они могу употребфавати, у свима споровима, адвокате, помоћнике њихове, и агенте свију класа, који су овлашБени за то законима земаљским, и уживаће у овом погледу, што се тиче домаћег прегледа станова, Фабрика, магацина или дућана њихових, она иста права и користи која су дата или буду дата грађанима земаљским или поданицима најповлашћенијег народа.

Разуме се даће се свака олакшица и слободија коју би доцније ма која страна уговорница дала, у овој ствари, поданицима стране које земље, да ће се одмах и пуноправно распрострети и на грађане или поданике друге стране.

Члан У.

Ни једна страна уговорница неће подвргнути другу никаквој забрани увоза, извоза, или про-

ЗБОРНИК ФИНАНСИЈСКИ 22