Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

89. Трговачки уговор 1582. 855 љуба би се при увозу тих еспапа у АустроУгарској доказало, да су они из слободнот про-' мета Србије т.ј. да су српски производи, те тако да би се извозник наш могао користити повластицом која је уговором за њих добијена ђумруци треба то да потврде написима на полеђини саме квите (тескере) по којој на те предмете таксе наплаћују са изреком да се означени еспап у тескери уноси непосредно у Аустро-угајрску из слободног промета Србије. За тај рад тј. написе на тескерама ђумруци неће наплаћивати никакву таксу“. |

„А написе своје за вино које се уноси у Аустро-утарску из околине Пожаревца, Неготине, Смедерева и Ниша ђумруци ће стављати на самом уверењу, која месна општинска власт буде извознику издавала. За одостоверења која ђумруци чине на тим уверењима извозник ће дужан бити да на том уверењу прилепи таксену марку од једног динара сходно IV делу тач. 2 закона о таксама“.

Па за то кад се вино из поменутих околина Пожаревца, Неготине, Смедерева и Ниша буде извозило, општинска he власт онога места, из кога је вино, издавати дотичном извознику уверење у коме ће се потврдити да је извесна количина вина произведена у једној од поменутих општина.

По изложеноме нека се ђумруци и општинске власти од данас управљају.

пеје 1171. 18. новембра 1882 год. у Београду. Министар финатсије, Чед. Мијатовић. е. р.

23%