Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

564 "Ветерина: тво 1882.

Распис министра унутрашњих дела свима начелствима, управи вароши њеограда и Мајдан-Пека о томе, какав је поступак у извозу наше стоке за Аустро-Угарску.

Шре, но што би се отворио слободан саобраћај рогате марве на основу ветеринарске конвенције закључене између Србије и Аустро-Угарске,') кр. аустро угарски министар трговине, нашао је за добро, а према поменутој конвенцији изаслати једну ветеринарску комисију у Србију да се увери, да ли је наша стока сва потпуно здрава, да ли се предузимљу и какве мере, а у смислу закључене конвенције наспрам суседних земаља, а нарочито на спрам Боене, где још влада говеђа куга, као и то, какве се тешкоће и сметње чине на тим марвеним трговцима у Аустро-Угарској, кад тамо пређу са стоком.

На основу поднесеног реферата поменуте ветеринарске комисије кр. аустро-угарски министар трговине, издао је наредбу свима пограничним властима, у којој изјављује да је увоз и превоз рогате марве из Србије од 1. декембра (по римском) на свима пограничним станицама са свим слободан, и да ће се практиковати оне мере, које важе за саобраћај домаће рогате марве. (С тога наређено је комисијама на пограничним увозним станицама у Белобрешци, Базјашу пи Панчеву, као и директору карантина у Оршави да пазе:

5 Штампана у овом Зборнику на страни 16.