Zbornik zakona pravila i naredaba po struci carinskoj

5 O u

96. Ветеранаретво 1582.

1. Да је рогата марва снабдевена са пропиваним исправама, т.ј. сточним пасошима, који морају бити или црвени или бели , према томе како-кад стока долази, или из општине где 66 води сточни катастер или где се не води-

9. Да се званично тврди да је стока најмање тридесет дана била у истој општини, и да је одатле непосредио или преко неке пијаце извежена.

5. Кад се под ! и 2 поменути услови ис пуне, онда ваља да се испита стање здравља стоке.

За тај посао постављене су на пограничним увозним станицама комисије од по два члана, који по прегледу стоке имају на полеђини пасоша да се потпишу и да се потврди званичним печатом.

За тај преглед не смеју комисије од никога никакви такса наплаћивати. Гаксе дакле, које су до сада постојале укидају се.

Животињски продукти и предмети, кеји могу да разносе заразу што долазе из Србије, смеју се, докле год у Србији нема заразе на стоци, одатле слободно превозити, без да се подвргавају комисијској процедури.

Кр. аустро-угарско министарство трговине, оттуштајући ову наредбу свима својим пограничним властима, у исто време издало је строгу наредбу свима комисијама на увозним станицама, да са обзиром на велику важност трговачких интереса, који су скопчани са саобраћајем рогате марве, да се у њиовом раду држе највеће тачности, брзине и службене предусретљивости, јер ако би се дознало, да се који члан пограничне комисије, толико заборави, да се не придржава ове наредбе или наплаћује таксу, која је укинута, или