Zemunski glasnik

308

у тол1 подузећу, у толико вигае, што је главна скупштина испунила жељу многих и закључила, да се може на суме и од 200 Фор. уписати и то под истим условима и нравима, гпто уживају они, који су уиисали 10.000 Фор. Рок уписивања траје до конца августа ов. г. Уписници имају једну Форинту од хиљаде или десет новчића од сто Форината ради предходног трошка положити земунској или панчевачкој ттедионици или пучкој банци у Панчеву, или пак г. Павлу Панлјотовићу у Митровици, г,зе ће се у своје време и на остале своте платпти и где се и приступнице предају. Сви пријатељи овога подузећа умољени су, да га у интересу н еговом препоруче у својим круговима."

ДОМАЋК II СТРАНК ВЕСТИ. Земуп. И општинско веће вароши Петриње поднесе меморандум у жељезничком питању крајишком војеном министарству. Тај је меморандум разаелат печатан на власти и општипе у Граници, те је и овамо у Земун један примерак послат. У њему су изложени они исти назори, као и у земунскоме , јер и ту се вели, „да су железнице у трговачком и народно-нривредном иогледу први покретачи, управо корени су трговини и радиности, као и земаљској производњи." И петрински меморандум налази спасење нашега завичаја само у томе , ако се он жељезничком пругом доведе у свезу са јадранским морем сједне и с унгарским равницама с друге стране, па за то препоручује да се пруга не повуче кроз дравску већ кроз савску долину. Наводећи појединости као доказе својих пазора, меморандум се завршује овим речима: ,,Потнисано ошптицско веће усваја безусловно садржај меморандума, што га је ту скоро варош Земун обнародовала у погледу грађењакрајишке жељезнице и са овом у свези стојећом п])одајом једног дела крајишких шума, што војено министарство наМерава извршити и нада се, да ће мудроет Њ. В. најмилостивијег господара и цара нашег , и најбоља воља његове владе ову намеру иснунити, и да ће отуда за нас и наше потомке сталне користи бити. И за то моли , да Н>ег. Величаство изда дозволу за грађење сисачко-земунске и сисачко-речке жељезнице кроз савску долину. Уједно изја-

вл>ује петрињско општинско веће. да се потпуно слал;е са поступком војеног министарства у тој ствари, и уверено је да су све општине у Крајини једног истог мишљења са ва>роши Земуном, којој своје поверење и захвалност изјављује." Мемораидум је лепим немачким слогом написан и лепо штампан. Ову изјаву поверења и пристајања браће Петрињана похитали смо да јавимо нашим читаоцима.

— Јесу доистаодважног духа многи наши варошки заступници. То показаше тиме, што при свем том, што је у позивници споменут неки параграФ и што је речено , да су важни предмети на дневноме реду, ипак изосташе из седнице, која беше заказана у уторак 22. о. м. И доистаје много предметабило спремљено у гомили пред извештачем на столу ; но најмањи део од њих је решен. Дангубна и неплодна дебата о свештеничкој плати, који предмет није ни епадао овамо, већ само да се да новац из општинске касе а конто плате свештеничке, не допусти да се решавају. Најпосле изазваше и неке интерпелације страсне појаве, те се општинари разиђоше цре времена. Општииари изјавише своје негодовање , с тога што позвани на одговор комесар варошке ноћне страже није хтео да чека док на њега ред дође; већ се је пре времена удалио. То показује немарност и непослушност и вређа достојанство како општинског већа тако и екзекутивне власти , која га је усл>ед општинског закључка позвала. С др.уге стране морамо нристати уз мњење оних ошптинара, који рекоше, да га најпре треба саслушати, па после тек нресуду изрећи. Опширно извешће о последњој тој седници ошптинског већа донећемо у идућем листу. Можда ће се напрасно прекипута седница до који дан опет наставити и многи они нредмети рршаврти , што морадоше одло/кеш! остати. Но ту жалбу морамо изрећи, што се неки наши онштинари онако неумесно одликују етрашћу својом при дебатама. Као у приватном понашању треба и у јавним пословима увек онако иоступати, као што то прописују правила друштвеног опхођења. За данас после подне је заказана седница црквено-школеког одбора. И о томе донећемо у идућем листу извешће.

— Са поштоване стране добили смо ово неколико редака: „Почаствован од стране управе иозивом ја сам присуствовао испитима на овдашњој реалци. и могу савесно исчоведити, да су испити без разлике сви добро испали. Учепици осведочише леп напредак у с.шма предметима, но чини ми се, да сусе најбоље показали у физици , хемији, ђеограФији и историји. Да су ђаци више-мање власни својих предмета показује не само тачни одговори њихови , већ и она смелост и сигурност, с којом одговараше на питања, и која им беше изражена на лицима. Хвала управи и проФесорима на труду и пожртвовању њиховом око васпитања деце наше!" — Из Панчева добили смо овај допис: Код нас је у недељу 20. о. м. држана црквена скупштина и донешен је следећи закључак: 1. Поверење народној странци и усвајање њезиног протеста. 2. Иеповерење натријарху и клирикалцима у ошпте а нарочито поповима; благодарност пак проти Беговићу и Вранковићу; осуђивање енциклике и неприпознавање распустног сабора трошка. 3. Молбеница министарству ради продулчења сабора, избора нових на место иступивших и слободног избора у Крајини. Резолуције: 1. Да се не понуњавају упражњене дијецезе, иначе не припознајемо плату дијецезана. 2. Да се нико више у калуђере не сме примити; по изумирању ових престаје тај чин а намастирску светин.у чуваће стари свећеници. 3. Да се Војловица претвори у парохијалну цркву Старчева, а манастирско добро да се употреби на просветне цељи. Напоследак: Одбор црквени има наредити, да се патријарова поеланица несме од свештенства у црквама читати. — Из Панчева јављају нам још ово: Многи наши трговци незадовољни еу са последњим закључком трговачке задруге наше, но коме им је толики намет наметнут ради издржавања учитеља трговачког г. Јована Павловића. Они намеравају протест подићи против тога, зактевајући да се закључак уништи. По том закључку нанлатиће се намет цо клаеама; прва плати 20. друга 15, трећа 10 а четврта 5 Форината. Њима ее чини, да је то одвише велика жртва за 4—5 ђака, што вечерњу трговачку школу посећују и због којих му је повишена плата од 600 на 900 Форината, а што ће