Žena

884 ВЕНА

дили, да је одношај у годинама родитеља од великог утецаја. УКене, које се врло младе удају, заостају иза оних, које нешто старије ступају у брак. У нашим крајевима најјача је плодност код жене од 18 год. са мужем од 25 год. Ако је жена 25—80 год. треба муж да је око 28 година. ЖЕена од 29 год. најплоднија је са мужем истога доба. А ако је жена прешла 80, треба муж да буде млађи.

Гђа Јела: „Лепо. То се односи на плодност. Али ако је циљ плодности одржање и напредак, онда би било врло важно утврдити, колпко од тога порода може просечно да се одржи2

Доктор : И о том има података. Сухопарна статистика, коју многи потцењују, јер у њој гаедају само гомилу немих цифара, даје нам и о том обавештаја. Недавно сам прочитао статистику о будимпештанским браковима, у којој су забележени податци од сто бракова, који су трајали 80 п више година. Забележио сам бројеве у своју бележницу, те сам случајно у прилици, да вам и на то питање одговорим. (Чита, из своје бележнице.) Од те стотине бракова рођено је ва то време свега 589 деце, а умрло је од њих 241 дете; од целокупног броја рођене деце остало је дакле 55:28% у животу. Према томе они родитељи, који од неколико деце само једно оплакују, могу да благодаре Богу.

Гђа Јела: Ова ваша статистика није сухопарна, него свирепа. Наопако, када би саравмер свугде био такав.

Доктор : Имате право, госпођо. Тај саравмер не може бити свуда исти. Али ја сам вам навео само као пример Будимпешту, јер других поузданих позатака немам при руци. Али је сасвим оправдан ваша примедба, јер и на умирање деце исто тако као п на плодност утичу врло многе п равне околности. Али се бојим, да би тачни бројеви статистике о нашем народу били још много свпрепијп. Јер немојте заборавити, да има наших крајева, где више од 50% деце не дочека ни своју 2. годину.

Гђа Јела: О том сам и сама слушала и нисам могла да верујем, да је то могуће. Баш бих волела,