Žena

336 ВЕНА

жене лакше живе; а бурске жене, које се добро хране п безбрпжно живе, такођер много рађају. УЖене Хотентота прекомерно много раде, јер су врло сироте и оскудне, те ретко рађају више од три детета. Може се дакле рећи, да плодност земљишта, лако набављање добрих животних намирница повољно утечу на пород.

Гђа Јела: Ја сам слушала, да пма и међу животним намирницама неке разлике у том погледу. Може ли се н. пр. рећи, да је вегетаријанство повољније за пород од мрса2

Доктор : Исеључиви мрс, као што неки држе, није повољан за пород. Опазило се, да ловачки народи, којп живе једино о месу, нису врло плодни. Али то се не може поставити као правило, јер Енглескиње на пример, које много више меса једу од наших жена, ипак су необачно плодне. Народи, који се много хране рибом, такођер су врло плодни, али исто тако и онп, који се хране поглавито кртолом или пиринџем.

Гђа Јела: А како утече пиће на пород 2

Доктор : Алкохол уопће врло неповољно утече. Од сто алкохоличара има око тридесет сасвим неплодних. У Енглеској, где има и жена адкохоличара, опажа се јако штетан утецај алкохола на плодност, Алкохоличарка пи у Енглеској, где су жене пначе плодне, понајвише остаје без порода. Алкохол, који разрива све тело човечје, не поштеђује ни женске унутрашње органе, који служе плодности. То исто важи и за остале отрове, који су сродни алкохолу.

Гђа Јела: Кад споменусте сродност, г. докторе, реците ми, молим вас, како је са браковима међу сродницима 2

Доктор : Крвно сродство није повољно за плодност. Познато је, да ни сродне животиње, када пх спаримо, нису врло плодне. (Статистике, које су о том вођене, не дају нам додуше сасвим поуздане податке. Мантегаца, који и сам држи да крвно сродство није повољно ва плодност, нашао је између 500 такзих бракова само 8—9% неплодних, Поузданије су статистике о владалачким породицама, које су већином