Žena, Sep 01, 1911, page 36
556 ВЕНА
црева. Кад се јаја превуку вазелином, лаком ит.д. онда се те бактерије не могу да развију.
Ова разна побројана срества да се униште бакцили у животним намирницама употребљавају се некад на особ, а некад комбинована. Јасно је, да боље успева мешовита стерилизација. На пр. продукти у туршији најбоље се сачувају, кад се јаком сирћету дода нешто шећера. Било је случајева, да су се људи отровали конзервисаним зеленим пасуљом (боранијом) и вероватно је, да се боранија покварила не зато, што плехане кутије нису биле довољно загрејане, већ су заборавили метнути со, и то је разлог што су бактерије остале живе.
Ово што смо до сада навели, било би довољно да покаже, како велику улогу играју бактериолошки процеси у подруму и кујни, и да би домаћица знатно олакшала своју тешку дужност кад би више знала о животу микроорганизама но што је досад знала. Нека и најсавесније поступа по упуству компликованих рецепта, ништа јој не помаже, ако не зна шта ради. Из разних кувара слабо ће имати користи, у њима су још мистички појмови о кварењу, трулењу и врењу; у куварима налази она да је најглавнија. ствар запушити добро флаше да не продре ваздух. Тако она кува воће са ужасно много шећера, читаве сате, и оставља шерпу или казанче — разуме се нетоклотљено да се излади или, штавише, изручи воће још у други суд. Одавно пре кувања воћа, она. је испрала брижљиво флаше, па су остале читав дан са гркљаном окренутим на више. Полако она сипа исхлађену масу у чаше или флашу, затим метне пергамент-папир замочен у рум преко њих, а после неког времена затвори флашу, пошто је овлаж опрала запушач и преко њега прелије смолу или веже свињском бешиком. Тиме мисли да је урадила све што треба да ваздух не допре. А кад се после неколико недеља већина влаша поквари, онда она вели да је томе воће криво, јер се ове године не држи, или се тужи на стан, у коме не може ништа да се одржи. Ту онда помаже једино велика количина салицила или апарат за стерилизовање Бекшеов.