Žena

556 ВЕНА

црева. Кад се јаја превуку вазелином, лаком ит.д. онда се те бактерије не могу да развију.

Ова разна побројана срества да се униште бакцили у животним намирницама употребљавају се некад на особ, а некад комбинована. Јасно је, да боље успева мешовита стерилизација. На пр. продукти у туршији најбоље се сачувају, кад се јаком сирћету дода нешто шећера. Било је случајева, да су се људи отровали конзервисаним зеленим пасуљом (боранијом) и вероватно је, да се боранија покварила не зато, што плехане кутије нису биле довољно загрејане, већ су заборавили метнути со, и то је разлог што су бактерије остале живе.

Ово што смо до сада навели, било би довољно да покаже, како велику улогу играју бактериолошки процеси у подруму и кујни, и да би домаћица знатно олакшала своју тешку дужност кад би више знала о животу микроорганизама но што је досад знала. Нека и најсавесније поступа по упуству компликованих рецепта, ништа јој не помаже, ако не зна шта ради. Из разних кувара слабо ће имати користи, у њима су још мистички појмови о кварењу, трулењу и врењу; у куварима налази она да је најглавнија. ствар запушити добро флаше да не продре ваздух. Тако она кува воће са ужасно много шећера, читаве сате, и оставља шерпу или казанче — разуме се нетоклотљено да се излади или, штавише, изручи воће још у други суд. Одавно пре кувања воћа, она. је испрала брижљиво флаше, па су остале читав дан са гркљаном окренутим на више. Полако она сипа исхлађену масу у чаше или флашу, затим метне пергамент-папир замочен у рум преко њих, а после неког времена затвори флашу, пошто је овлаж опрала запушач и преко њега прелије смолу или веже свињском бешиком. Тиме мисли да је урадила све што треба да ваздух не допре. А кад се после неколико недеља већина влаша поквари, онда она вели да је томе воће криво, јер се ове године не држи, или се тужи на стан, у коме не може ништа да се одржи. Ту онда помаже једино велика количина салицила или апарат за стерилизовање Бекшеов.