Žena

ЖЕНА 9

давас јављају код полуобравованих, али права културна жена зна шта хоће: један део живота, један део рада. ј

У првом реду потребно је да ствара себи егзистенцију она жена, која је упућена да од своје зараде живи. 'Тоје од вајкада тако било, зато је њен рад био већином физички; па природно је, да је тежила, да делокруг свога рада што више прошпри. У првоме реду да се он пренесе и на умнп рад.

Али сада, када је интелектуално развиће жене достигло већ извесну висину, умпо образовање жене хоће да ради и онда, када је на то не тера само глад. И она тежи да своје душевне способности усавршш и искористи, јер овај рад јој испуњава живот, даје му правац, извесну вредност. Чудновато је, да ово тако мало њих уму и хоће да схвате.

Често наилавпмо на уверења, да је уман рад жене оправдан само код оних, које су приморане на то. Из овога даље излази п она теорија, да удата жена, која је даклем удадбом већ обезбедила своју сгзистенцију, треба да се повуче и уступи своје место другој, потребнијој. Ово нам изгледа доста хумано, алп нека нам онда дозволе да. упитамо, зашто пи они мушки, којп су материјално обезбеђени, не уступају своја места потребнијима2% Зашто баш само жена да губи право на даљп рад, ако се случајно удар Зар ћемо се још увек држати тог скроз неистипптог схватања, да је у жепо циљ живота једино удадба 2

Брак је само један законом одређен облик живота како за женске, тако и мушке. У тој заједници жена се може —- чак п треба, ако хоће мужа да равуме — даље развијати, усавршаватп.

Вар-у данашњој цивилизацији можемо још увек захтевати од жене, да се удадбом слепо веже п преда судбипи па милост п немилост! Па ако се равочара, ако је њен брачан живот немогућан, нека се мучи цела живота, јер материјално вависи од мужаг Ова је теорпја већ преживела. — Данас је пдеална слика пређашње жене, која чита романе, залива цвеће и ропски слуша свога. домаћина, једна жалосна, правна појава. |