Žena

ВЕНА 181

њама првенство, а по себи се разуме да исто ово важи за мужеве. Наравно, не може муж да курише жени као некада, а она то и не тражи. Али не може ни он да сматра своје удварање завршено чим свештеник под венчаницу стави свој потпис. Муж је дужан, не само да осећа са женом, он треба то да јој и покаже; али ко би се још бринуо и о томе! Жена има читаву гомилу ситних дужности, али те ситне дужности у целини тичу се најкрупнијега, тичу се неговања и васпитања деце, тичу се одржавања домазлука, и муж се највећма удвара жени онда, када чини своју дужност, када показује да га се „те њенествари“ тичу, када покушава да јој олакша, када је у тим стварима бодри. И не треба напослетку ништа да јој каже, нека јој покаже да га њен рад занима, нека покаже да он тај рад и труд њен уважава. Другога комплимента жена једва треба. А господин човек неће никада погрешити ако и према жени својој западне кад код и у улогу љубавника, тражећи да је разоноди и да јој учини по вољи.

Сетите се бадњака, онога бадњака, што смо га превртали по целу ноћ, превртали са сваке стране да се не угаси, него да тиња у њему жеравица донде — док не остане од њега попео, а брак је такав бадњак... Није довољно изабрати га и упалити га, треба бдити и настојати са истрајношћу, да гори стално, и да до пепела истрајеу њему пламен или бар жеравица.

Разне (белешке,

Српске народне игре.

На овогодишњој великој народној забави у Новом Саду, која је била до сада можда невиђена, учествовали су соколи и соколице из Скопља, који су нам приказали игре из свога краја, и одиграна је стара српска народна игра Коледа, од прехришћанског, доба онако, како се очувала у околини Арада у Банату. И тамо се више данас не игра, Они који

4