Žena

ВВ Е Н А О и њену индивидуалност. Дебата о овоме била је занимљива, но већина је ипак била само зато, да се стварају задруге за заједничко набављање животних намирница, и многе су још заступале оснивање заједничке кујне, да би се женскиња ослободила варјаче, која је толико пречи у другим њеним матерњим дужностима. Даје јој могућности да. се јевтиније храни.

Било је још речи, како да се што корисније употреби женски домаћи производ, а Јелисавета Гнаукине говорила је о „једногодишњој служби домаћице“. Доказивала је, да кад су мушки дужни бар једну годину да проведу у војсци под морање, потребно је увести једногодишњу службу за женскиње где би се оне училе кувању, шаву, неговању болесника, и другим домаћим пословима. О овом предмету било је мало разговора, јер га је већина узела у овој форми више са шаљиве стране.

Заједничка настава мушке и женске деце.

Женски конгрес врло је озбиљно претресао питање: да ли посебна или заједничка настава мушке и женске деце. Госпођа Халстен из Финске била је такође известилац на овом конгресу. Она је износила, како је у Финској дошло до коедукације (заједничке наставе мушке и женске деце). У Финској је са материјалног гледишта уведена коедукација. Општине су биле сироте, а да су могле одвојити при настави мушку и женску децу. Али се заједничка настава показала тако згодна, да данас увађају заједничку наставу мушке и женске деце и тамо, где до сада није било. Учитељи су са моралног гледишта били противни коедукацији, али нису имали право, јер баш и морално гледиште говори у прилог заједничког васпитања. још је једна страна женскиња говорила о овом питању, а то је професорка на америчком свеучилишту, Флоренца Кеј. И она је ватрено заступала мисао о заједничкој настави мушке и женске деце, а истицала је нарочито ово: Када се досада у Америци показала безопасна заједничка настава топлокрвне шпањолске, талијанске, енглеске и друге омладине, а није било отуда и најмање моралне штете, не може се разумети што би се то догодило у европским државама.

Жеенско право гласа. Најбурнија је дебата била у питању женског права гласа. Додуше, није тамо била ниједна противна бирачком