Žena

886 ЖЕНА

господин Бркић казао, да он за њу живи и за њу мре, и да хоће да нам буде кум, ја сам прихватио чак и то, и раскинуо сам са својим старим кумством. И знате ли, госпођо, колико вреди она изрека господина Бркића: ја за њу живим, ја за њу мрем 2 Савршено ништа!

Стана: Јесте ли ви све то и вашој жени казали 2

Зукић: У неку руку јесам. ја сам искрен, госпођо! Стана: Онда допустите, господине, да и ја будем искрена. Ваша супруга има потпуно право; вама је било стало до новца, а не до жене! И ја потпуно Баве што плаче.

Зукић: А ја, видите, госпођо, морам да вам кажем, да сам ја трговац. Када се оженим, имаћу већих издатака, па треба да проширим радњу, и зато ми је требало новаца. Са две хиљаде форинти ја се не бих могао оженити, па да је звезда даница!

Стана: Па зашто сте рачунали сигурно на оно, што је било несигурно Ви сте човек трговац.

Зукић: Јесте, трговац сам, али признајем, да до сада нисам имао посла са таком робом, као што је господин Бркић. Зар га ви нисте чули, како је јуче викао, и како стално виче: ја за њу живим, ја за њу мремг Можда и сада стално виче.

Стана: Е, мој господине, ко узима тај посао са трговачке стране, тај треба да ради, као што Чивути раде. Он кад проси девојку, па ако му је мало, каже отворено: мало ми је, дајте још! Па кад се погоде, онда му таст на дан свадбе, пре но што пођу у цркву, изброји уговорену своту; младожења оде до прозора, прегледа тачно сваку банку, и ако нађе, да је која сувише подерана или лажна, он је врати натраг, и тражи другу. Па кад све тако сврше. онда нема повода, да се први разговори између мужа и жене свршавају као овај ваш. Уосталом, знате како је. Напослетку неће ни он понети собом у гроб.

Зункић: Знам ја шта то значи: неће понети у проб; само да може понео би, али не може! Има једна пословица, која сравњује Србина и Мађара са свињом, а Немца са кравом. Од свиње има човек

| | |