Žena

448 | ЖАН РА

брзо се ради и што и деца могу тај посао обавити: узмемо нову укосну иглу од дрота, трешњу скинемо са петељке, округли део игле забодемо у трешњу, мало претиснемо, коштица се закачи у округлину игле и тако је лако и брзо извучемо напоље.

Фарбање лаке свиле ц% тантљике. Избледел а свила и пантљика, које већ не могу да се употребе, могу се лако фарбати на овај начин: Узме се неколико табака такозваног свиленог папира и то увек мало угаситијег од оне боје, коју хоћемо да имамо. Папир се у лопту згужва, метне у лонац и онолико налије водом, колико треба, да оно што ће се фарбати, огрезне добро у води. То се заједно Метне на ватру и кува све док папир сасвим боју не изгуби. Онда се папир извади, а свила или пантљике још толико кувају у оној води док не добију ону боју какву желимо.

Катшике сребрне кад поцрне од јаја најбоље се очисте кад их замочимо у чађ од фуруне, па онда истремо влажном вуненом крпом.

Торта од бадема. Узми 4 жуманцета и дуго мешај са 28 дека ситна шећера. К томе додај 2 комада шоколаде исецкане на ситне коцке и 7 дека цитроната или сира од гуња. Онда додај 28 дека бадема на машини самлевена И напослетку пену од 7 беланаца. Модлу треба добро намазати, тесто у њу метути и на умереној ватри пећи,

Пуслиљџе. Треба на ватри угрејати 25 дека ситна шећера и 25 дека обарена и самлевена бадема у шерпењи. Затим додати 6 беланаца и пржити на ватри док не постане густо тесто. Кад је готово треба оставити да се охлади. Од тог теста треба правити кашиком пуслице и у свакој средини метнути половину бадема. Тепсију помазати воском и пећи,

Макарони. кифле. Треба узети 28 дека ситна шећера, 28 дека необарена самлевена бадема, 2 цела јајета и све то на дасци замесити. Затим обарити 10 дека бадема и на резанце исецкати. Од тог теста направити кифлице и сваку увити у бадем, па пећи. Тепсију треба посути ситним шећером.

Патлиман. Има ли кога, да патлиџан радо не једе у свакој форми: чорбу, умокац, уз месо, у ђувечу, надевеног, и кад је разно вариво његовим соком наливено, па

р

СУ