Žena

ВЕНА 148

дан успех што су показале соколице како у животу тако и при јавним слетовима, све то и сувише јасно доказује важност и тотребу оснивања женског оделења код српског сокола а да би потребно било даље доказивање и тумачење.

С тога се братски позивају све Српкињице бег рављике друшлтивеног толожаја и доба узраста, које схваћају велики значај и важност соколске идеје, које схваћају велику и свету мисао слободе и културе, којима је у истини стало до раскомаданог и рашчереженог Српства, које се не боје труда, напора, невоље и мука, пред смислом живота, вере и наде, које не жале радити за једно идеалније, сретније поколење, за браћу и сестре, што ће после нас доћи, нека истинском вољом и одушевљењем пораде у сваком месту на оснивању Женског Сокоља и раме уз раме пођу са браћом Соколима остварењу својих соколских циљева. У то име напред и здраво!

АФОРИЗМИ.

Има људи, који не знају за унутрашњи живот, којима је спољашњи живот све; није, дакле, ни чудо што желе да га уживају што раскошније. Зато они, који имају свој унутрашњи, духовни живот, — а он је у сваком случају лепши од спољашњег, живота — нека за себе ништа не траже, а нека све учине да овај спољашњи живот оних људи, који незнају за унутрашњи, буде што лепши, што лакши и што сношљивији.(2!)

ж

Није никакав грех несавесно остављати наметнуте по-

слове, кад се тиме добије времена за рад на корисним

стварима. ж

Задатак сваког мислиоца је да пронађе логични и природни узрок сваке ствари. ж Материно срце је најсавршеније дело природе. 3»