Žena

РАСЕ 141

Исто тако не треба дете претоварити са сиграчкама. Иначе ће му се догодити као кад му желудац претоваре јелом; дете ће прелазити с једне на другу, а неће ни у једној уживати нити је као што треба искористити.

Међу поклоне не треба заборавити на добре књиге. Не одвише наједаред, али је потребно још зарана, учити дете књизи, читању, па и набављању књига. Оно треба да схвати, и да има пример на себи, да књига није само зато, да се чита у школи и тамо учи из ње. Треба из рана да научи уживати у књизи.

На крају треба приметити, да у великој утакмици која влада на пољу сиграчака, многи несавесни произвађачи бојадишу дечје сиграчке од гуме, дрвета, цинка са јефтиним и лошим бојама, које су отроване. Сви знамо да деца, нарочито млађа, и нехотице трпају сиграчке у уста, те могу да шкоде своме здрављу. Треба се чувати емајлираних малих судова, у којима деца кувају, па после та јела једу. У тим дечјим емајлираним судовима има обично и олова, па ако у јелу што га деца спремају има киселине, може да се помеша с оловом, и деца да се поболе од тог јела Ако се те ствари купују, треба купити само прве врсте, где нема олова. Иначе се не сме дозволити да ти судови остану преко ноћ

неиспрани. Ово су само ситне напомене, али би добро било да се ове напомене узму у обзир. Кр. пзарва

АФОРИЗМИ.

Дела људска готово никада нису ехо њихове душе. »ж

Начин, на који се испољава охолост, најбоље показује глупост извесних људи.