Žena

150 ВАГЕСНГА

сло, брашно, јаја, односно жупанце, те онда разни препарати, Хигијама, Нутрозе, Ода, Пласмон, Роборат, Санатоген, Соматозе, Тропон и друго. (Нујата, Мибтозе, Одда, Рјазтлоп, Кођогаб, Запагосеп, Ттороп.) Да би ослабљен желудац могао што лакше да прими храну, добро је да млеко увек укувамо на половицу количине. Најбоље је употребити чорбу, која је од зеља и варива, односно где има брашна од варива, јер чорба од меса само дражи а не храни. На жалост врло се мало употребљује питије (желе) од меса и воћа, јер је то храна укусна, лако сварљива и хранљива. Вино у форми чорбе на пример са сагом може се корисно употребити у грозничавом стању.

Дијета за болести желудца.

Исхрана код многих акутних и неких кроничних болести желудца слична је исхрани грозничавих. И код болести органа за варење мора се избегавати храна јаких, тврдих јела, који стварају много измета и драже. Не могу се употребити поврћа изузимајући зрна и сува варива, које употребљујемо као брашно за чорбу и папулу. Али не можемо употребити компактно поврће, јер дражи желудац, а осим тога се и тешко вари. још понајлакше вари желудац она брашна, што их употребљујемо при исхрани деце: Нестле, Неве, Куфеке, Радеман, Мелин, и т. д. Мезе, Меаџе, Кшеке, ВНадетапп Мећип.) У новије доба употребљују се та брашна све више и више за болеснике, који пате од желудца. Маст је нарочито шкодљива. Но може се употребити и пресно месо и шунке, ситно исецкано и очишћено од жила. Масно месо и тешке рибе, као јегуља и харинга, није у стању болестан желудац да свари. Исто тако шкоди суво месо, суве рибе. Сваки алкохол је забрањен, па се чак ни црно вино не може

употребити.

== ~