Žena

ЖЕНА _ 687

Књижевност и уметност.

О сексуалном питању од дра Лазе Марковића. Засебан отисак из 293. књиге Летописа Матице Српске. (Цена)

„Моје је тврдо уверење“, вели писац ове ваљане. расправе, „да се о сексуалном питању код нас Срба не сме даље ћутати...“ И не сме. А код нас на жалост има још пуно света, који тражи да се о томе ћути. једном сам имао прилику, да загледам у писма администрације „Жене“, што их је добила од некадањих својих претплатница. Једна госпођа пише: „Ма како да ми се лист иначе свиди, не могу га трпети у својој кући због онако отвореног претресања стидљивих питања и то се нађе баш „Жена“, да у то задире“. Друга некадања претплатница тог листа пише: „Ја имам деце, и ма шта говорили и писали они ваши научари, ја бих волела да погледам оној матери у очи, која је у стању својим: кћерима и синовима да говори отворено о полним питањима. Може бити, да ће и код нас доћи кад год до тога, али сте ви далеко поранили и ја не бих желела, да то дочекам.“ И тако редом.

Вара се сваки, ко мисли, да ће неколико људи и неколико књижица пробити лед, који се хватао и мрзнуо вековима. Прве зраке, које падају на тај лед, изазивају и појачавају само отпор. Али се тај лед пробити мора. И сасвим је уместан предлог дра Лазе Марковића, да се и код нас већ једном створи друштво, које ће систематски радити на сексуалном просвећивању и сузбијању полних болести.

У расправи, о којој је овде реч, износи писац приближне бројеве о неприродној употреби полних органа код деце, о прераном опћењу код средњих школа и већ о отровној заражености великошколаца. Ти су бројеви ужасни. И то је ето плод данашњег васпитања, када родитељи таје пред децом оно, о чему би требали да говоре отворено. Ти бројеви најбоље сведоче, да је тај начин васпитања потпуно банкротирао.

„Шта би била дужност друштву, према овој црној слициг

Свакако то. да омладину обавести о штетама, које ће морати поднети прераном и рђавом употребом свог полног живота. У првом реду треба учити омладину, да пре потлуне полне зрелости савлада у себи полни нагон. Да ли се то може извршити 2 Једнодушно тврде сви научници свих на-