Žena

686 ВЕНА изнешено на сто. Већ и здрави, а камо ли болесници јако су осетљиви, када им се пре јела дуго звецка са тањирима, и кад постављање дуго траје, Иначе код болесника прође гпетит док се јело донесе. Прво треба све спремити па онда могуће све што је потребно, уједаред унети у собу.

На овом месту треба споменути, да ће нарочито болесник лакше и пријатније јести, ако пре јела проветримо собу, оперемо му руке и уста, Из онога што је напред речено, разуме се по себи, да у болесничкој соби не сме јело, остати ни часа дуже, него што је потребно.

На, послетку још и ово: Од утецаја је по варење и то, како седимо при јелу. Треба седети управо а никако напред нагнуто, јер тада желудац није у згодном положају, а да желудац стегнут у мидеру смета правилном варењу, излишно је и спомињати,

У овим напоменама у погледу јела и кујне тешко да ће наћи домаћице много новога, али неће бити на одмет подсет ти на ово, јер п оно што знамо, не исмуњавамо увек најтачније.

Милица Ј. Томића.

Из календара „Жене“ за 1914. год.

7 | |

ТУЂЕ МИСЛИ.

Бог је створио човека по образу и подобију своме. То "сигурно значи: Човек је створио Бога по образу и подо-

бију своме. =

Човек може у разним правцима бити велики. Али је божанствен само онда, када је уз то душеван. ж Наш највећи анђео утешитељ је — време. ж Истргните човека из његових свакидашњих И, па што онда може, то вреди. = Многи кад говоре о човечанству, мисле увек само на себе.