Žena

да за оснивање породице нијз доста само здрав и чист сексуалан живот, него да је за оснивање породице потребно, да су оба брачна друга и иначе и телом и духом. у главном, здрава и од здравог племена.

Због тога треба да питање о женидби осветлимо са чистог евгеничког гледишта и да упутимо народ, да не гледа на мираз при склапању брака, него на здравље будућег свог друга; а будући да младост многе погрешке скрива, треба да се распита тачно ио здрављу родитеља, па и прародитеља онога, с ким мисли у брак ступити. Таким тачним, педантним, свесним одабирањем постићи ћемо (1) да ће потомство бити здраво, (2) да ће се моћи многе мање погрешке једног племена или братства згодним укрштавањем са племеном или братством без тих погрешака из потомства избацити и (3) да ће невредни, лоши, дегенерисани елементи што ређе улазити у брак. У том смислу ради немачко Друштво за Расну Хигијену (Решвзсће Сезезспан аг Раззепћуглепе)“.

„Ми тражимо селекцију, одабирање, ми хоћемо, да се зна, ко сме дати потомство и ко не сме. Ми желимо да потомство буде што боље и физички и душевно. Ми хоћемо да ставимо људе под одговорност, јер знамо, да ниједан човек није крив за оне зле особине, које је од својих предака наследио, али је одговоран за све зле особине, с којима ће се његова деца родити. Но све ово не значи, да ми хоћемо да у хрпама стварамо натчовека (Обегтепзесћа). Ми нећемо да уводимо до крајњих конзеквенција вештачко одабирање при људском плођењу, јер то би значило сваку слободу уништити и порушити садашњи, моногамски облик брачне установе, који је тековина наше више културе. Ми, речју, нећено да до савршенства, до „иберменша“. натчовека, доведемо људство, али хоћемо ипак, да сузбијемо ону крајњу лакомисленост, која се у нашем српском друштву до сада показивала при склапању бракова. Ми хоћемо да укажемо на оне огромне штете, које настају отуда, што се при женидби и удадби не гледа на квалитет, на врсноћу оних, који у брак улазе и што се из тако несвесно, случајно и обично погрешно склопљеног брака рађају деца, која су слаба, кржљава, духом или телом болесна, слабе отпорне снаге, речју, што се рађају деца, која немају вредности, те тиме само кваре врсноћу и убијају будућност целог Српског Народа.“