Žena

ВЕНА 691

У исти мах, изашле су ове године још две књижице дра Лазе Марковића, које се баве истим плтањем. Једна је: Женидба и удадба. (Како ће народ доћи до здрава подмлатка) и Пред полазак у слободу. То су лекарски савети школској омладини, што их је писац говорио овогодишњим матурантима новосадске и карловачке гимназије, са допуштењем гимназијских управа.

Као да се ипак помало ведри.

ЖЕНА КАЛЕНДАР СА СЛИКАМА ЗА ГОДИНУ 1914.

Изашао је календар „Жена“ за 1914. годину. (Издање месечног часописа „Жена“ у Новом Саду.)

Календарски део израђен је најбрижљивије. Уз сваки месец има празан лист за белешке, примање и издавање и т. д. У календару су главни вашари у Угарској, Хрватској и Славонији, Босни и Херцеговини и Далмацији. Има поштанска и брзојавна тарифа, лествице за жигове.

И остали део овога календара израђен је веома брижљиво. Може се рећи да је то савремена књига, у којој је озбиљно заступљена забава и поука, а нарочито поука о домазлуку и здрављу. Поклоњена је нарочита пажња оним великим догађајима, који су последње године протутњили на Балкану, а разуме се, да „Жена“ и ове године није заборавила на децу.

Из забаве има песма: Такав је живот, од Ахила. Има песма за децу: Бој с мишем. Има приповетка: Прогнана царица. (Историјска приповетка из доба српско-бугарског рата 1330. године) од Јаше Томића. Има приповетка: Лисијен Има: Очев гроб (слика из Албаније) од дра Стеве 3. Иванића. Има: Прича о мидеру и приповетка за децу: јели глупав магарац, од Прерада. — Мудре изреке.

О догађајима на Балкану има исцрпан чланак Јаше Томића: Балкански рат 1912—1913, године, и чланак дра " Мите Лукића: Балкански рат и решење женског питања.

Даље има чланак: Положај сеоских пародица у Босни, од Десанке П. Плавшић ; — чланак: Завера матере и деце против очева, од Гордане, и чланак „Ситнице“ о јелу и кујни које нису ситнице, од Милице Јаше Томића.