Žena

БРЕ АНА 698

свака српска кућа, не би требала да изостане ни „Жена“, која има своју нарочиту задаћу. Молимо све пријатељице па и пријатеље ове задаће, да припомогну, како би „Жена“ могла што јаче да продре у све слојеве народа нашега.

Нови Сад, у октобру 1913, године.

Уредништво и администрација „Жене“.

Новац и поруџбине треба слати: 2зепа, Ојмтаск.

ж

Стамбулке. Написао Нико Ђ. Вучетић Бокељски. Свеска прва. Ванредно издање универзитетске библиотеке Сарајево. Цена 1 кр. 50 пот.

Стамбулке су кратке приче и слике из цариградског живота. Свега 14. Писац је те приче превео и на француски где су штампане у Ма-у и у Га Кеуџе ЗјЈаме.

Неке су ствари пишчеве излазиле и у „Жени“, те га наше читалице и читаоци познају. Можда ћемо о тој књизи проговорити опширније. За сад је ми препоручујемо.

Старо српско право. Написао Јеврем Герасимовић. Београд, штампарија код Просвете 1913. Цена 2 кр. — Ко жели да упозна ред и законе у средњовековној српској држави, поучиће се из ове прегледне књиге.

Артур Шопенхауеро Части превео П.Д. Вукић. Издање И. Ђ. Ђурђевића Сарајево 1913. Цена 0.60.

Мићун М. Павичевић Црногорски јунаци. Књига |. Издање дворске књижаре Његош Р. Н. Мартиновића, Цетиње. Цијена 50 пара.

Изишао је четврти број „Српске музичке библиотеке“ са овом одабраном садржином: 1. П. Ј. Крстић: Горо моја... дует за два гласа уз пратњу гласовира. Д. Ј. Маринковић: Јуначки поклич, за гласовир са потписаним текстом. 3, Од истока до запада... народна песма за гласовир са текстом. 4. Б. Сметана: Уљуљанка из опере „Пољубац“ за | гласовир. 5. С улице баштица, румунска народна песма за гласовир са текстом. Цена „Српској музичкој библиотеки“ годишње 12 круна Плаћа се свака 3 месеца по 3 круне унатраг. Наручити се може код уредника: Исидора Бајића у Новом Саду (Лидек).