Žena

ВОЕ БРА 148

Мало је људи, који ће какав догађај верно да прикажу речима. Многи не може да схвати праву узрочну свезу између појединости, он те појединости друкчије групише и њему тај догађај изгледа друкчији. Сваки прича догађај онако, како њему изгледа, а не како је у ствари. Када три четири озбиљна човека, који немају намеру да лажу, причају један и исти догађај, што су га видели, сваки ће га причати помало друкчије. Тај догађај је прошао кроз њихове очи, њихове уши, њихов мозак и њихову душу. У причи тога догађаја ви ћете наћи индивидуалнога. Према својим личним способностима и личном схваћању сваки ће тај догађај схватити друкчије, причати друкчије. Неко ће из оне гомиле појединости највише запазити једно, други друго, те ће према томе овај више испупчити ово, а онај оно, а већ и то је довољно, да сваки прикаже догађај друкчије. Иначе треба имати на уму, да нас вара и уво и око, а када нешто гледамо и слушамо, па нас то ил: развесели или растужи или збуни, одмах ће нам догађај изгледати друкчији.

Судска наука много говори о овоме. И кад се сведок закуне на бога, на душу и оно што му је најсветије и кад хоће да говори истину, он при најбољој вољи често неверно представи ствар. Сведок који је стајао на једној страни, заклеће се да оно није било и није могло бити што прича други сведок, који је гледао догађај са противне стране. А обојица у истини причају само оно што су видели. Није ништа лакше, но услед разних прилика побркати догађаје, превидети или рђаво видети и чути, оно што се догодило. Криминална историја забележила је много и много случајева, да су невине осудили на смрт, па их и погубили, што су сведоци рђаво видели, нетачно чули и натрашке схватили. И све то, а да не беше у њима зле намере.

Замислим сад мало дете од неколико година. У њега је све још врло недовољно развијено. И вид и слух и схваћање. Од куд у малог детета логика, да појединости догађаја тачно среди у себи и од