Žena

746

Књижевност и уметност.

Збирка патриотских декламација, приредио Ристо Мисита, српски учитељ у Сарајеву.

Осим песама из најновијега доба, од наших најбољих песника, у тој је збирци штампан и позоришни комад за децу: „Косовка атотеоза“, у којој је приказана слава непобедног српског оружја.

Књигу је препоручио за школе и Велики Просветни Савет у Сарајеву.

Издање је на финој хартији са укусним корицама, из· носи четири штампана табака.

Ко поручи барем пет комада и пошаље новац унапред добиће књиге по 70 потура. Уз поузеће се не исплати слати.

Новац и наруџбе на адресу: Ристо Мисита, српски учитељ — Сарајево.

ПР

С Брегалнице и Вардара. Белешке из нашег последњег рата. Написао Ж. О. Дачић. Издање уредништва „Народних Новина“. — Цена 1 круна.

У овој веома елегантно израђеној књижици, износи писац своје утиске и доживљаје са Брегалнице и Вардара за _ време рата. Живојин О. Дачић показао је већ довољно да уме поучно и слатко да пише, па је то засведочио и овом приликом. — Књига се може топло препоручити, а на сваком српском столу послужиће као леп украс. —в.

Рад велики српски народни календар за 1914. год. Са савременим сликама. Издање „Рада“ деоничарског друштва за издавање српских књига и новина у Руми.

Ово је већ 14. година како излази ова наша народна књига. „Рад“ обично на челу своме доноси политички чланак и претреса догађаје са радикалног становишта. Ова је књига јако распрострта у народу нашем.

Догодишњи календар „Рад“ бави се у претежној мери са најновијим догађајима на Балкану. Чини то у слици, у речи и има песама, у којима је сам народ опевао најновије догађаје.

Но и осим тога има неколико приповедака, које се баве озбиљнијим друштвеним и политичким питањима, има чланака просветних. Сваки може корисно послужити своме на-