Žena

ЖЕНА 751

п покоравати се. Ивмењени су при церемонији венчања и други неки обичаји, о којима је женскиње тврдило, да га понижује. Вбог овог успеха је велика радост у женским круговима Енглеске. Пре две недеље било је прво такво венчање. Дошле су силне жене и девојке да присуствују том венчању, а кад сутра дан, суфражетски листови су клицали: Јесте ли видели, пије пропао свет2

Како изгледа дечија невиност.

Има пуно родитеља, који се старају, да им деца одрасту у потпуној невиности. „Да не внају како жито расте, како жито а како ли трава, нити знаду шта је мушка глава“. И ти родитељи мисле, да им деца одрашћују у незнању и да, верују у роду. Неће никако да признаду, да су децу њихову обавестили други и то обично како не треба.

Један немачки женски лист забележио је овакав случај: — Имали родитељи сина и кћер, и подизали их, у пуној невиности. Дечко је био 12 година, а кћи 14 година. Тада је требала да се и опет „појави рода“, али су од деце то пажљиво крили. Родитељи ву били тврдо уверени, да деца о томе и не слуте, па да би „невиност“ деце била потпуна, пошљу девојку у Праг код рођака, а дечка задржаше код куће, јер тај клипан и онако неће ништа приметити.

Кад је мати сретно родила, обавестише дечка, како је сву ноћ летела рода око куће и напослетку оставила им малог брацу, кога су они добродушно примили.

Дечко је све то саслушао невиним лицем, ал брзо за тим оде у своју собу п написа сестри овако писмо:

Драга сестро! Ти сп изгубила опкладу. Мати није родила девојку, него мушкарца.