Žena

760 ЋЕ НА

посао. Ко нема при руци суве обуће моћи ће отклонити шкодљив утицај овлажених ципела кад у њу тури 4–6 слојева упијајуће хартије или новина. А нарочито ваља деци најстрожије наредити да у школи, као и код куће увек скину са себе мокру обућу. Многи ће се катари на тај начин предупредити. Белешке из домазлука.

Свеће воштате тли од стеарина које не можемо да углавимо у чираке, не треба их обвијати, ни папиром, ако су танке ни стругати ако су дебеле, већ им треба онај врх који долази у чирак спустити за један тренутак у врелу воду. Кроз то стеарин или восак омекша и лако се метне у чирак а кадсе исхлади учврсти се врло јако у чираку.

„Ако хоћемо да свећа јасније,а и спорије гори, пустимо нека неколико минута гори и онда поспемо око фитиља ситне у прах утуцане кујнске соли. Со се споји са стеарином те се направи карлица која спречава да се свећ брзо топи и белу чисту светлост даје. Парчета од свеће ма најмања била не треба бацити већ их истопити у каквој старој кутији од лима и умочити парчад тврде хартије и дрвене триње које се добро може употребити за потпаљивање пећи.

Чишћење сребра на врло једноставан начин. Сребрне ствари као и кашике и виљушке и ножеве не тгеба често чистити са разним прашковима и течностима за ту сврху, јер са оштрине њихове могу сребро разједати. Кад са таким средствима чистимо сребро опазићемо кад их са крпом обришемо да је крпа чисто црно плава. То је отрвено сребро. Дакле немојмо се чудити ако нам кашике нарочито кашичице за каву постају све тање, криве се и по некад сломе. Има ок 7о средство, које сребру не шкоди, добро га чисти а ништа“ не кошта. Кад кувамо кромпир оставимо воду. Кад је требамо онда је угрејемо и у тој врелој води оперимо сребрне кашике и виљушке. За њих можемо узети јако врелу воду. Али за ножеве треба да је