Žena

ЋЕ БА 161

вода расхлађена, јер у врелој води отопи се леп који спаја нож са држаљем те држаље лако испада из корица. Зачудиће се свака домаћица како без икакве муке сребро постаје чисто и сјајно, кад се на тај начин пере. По: кажу ли се на сечиву плавичасте или мрке мрље те су од сирћета или воћа постале. Њих треба да рибамо са крпом у сапуну намазаном и прати у тој води од кромпира. Жуто црне мрље од јаја, на кашичицама, чисте се са чађом из фуруне. Узме се клупче од папира, умочи у чађ, тиме орибамо кашике и исперемо у води од кромпира. Крпа се не употребљава, јер се толико испрља, да се не може испрати, а папир се после употребе сагоре.

Црна лаковапа кожа да постане сјајна. Пет делова стеарина растопи се у седам делова терпентина и дода три дела чађи кинерус (К!епгиз). Од те масти узме се мало на крпицу и њоме се намаже кожа. Онда се истаре са чистом меком крлом.

„Лакиранпе ствари, оквири од прозора, најбоље се чисте и сјај мм се очува кад се у води скувају триње, оцеде, исхладе и том водом оперу, а затим чистом водом исперу и меком платненом крпом убришу.

Да отробамо да лаје огледало од чистог сјајног белог стакла треба да узмемо белу платнену мараму и држимо је сасвим близу огледала. Огледало треба да изгледа

_исто тако чисто бело као и марама. Покажу ли се на огледалу зеленкасте, жућкасте или црвене боје, онда стакло огледала није добро. Исто тако се може опробати стакло од прозора.

Код мањиж опекотина добро је посути површину одмах са угљено киселим натроном или мећати облоге са алкохолом, или намазати млеком, зејтином, или пак жуманцетом. На ране од опекотина добро је метати борну маст са дерматол прашком. Кад се маст помаже, поспе се са дерматол прашком и превије на рану. У свакој кући треба да има и визмут завоја од Др. Барделебенса. За ране у устима најбоље је, ако се мућка са млаком борном водом. Боракса на врх ножа, на чашу воде довољно је.