Žena

КА 165

Онда се измуте 20 дека ситна шећера са три жуманца, дода 3 кашике доброг мараскино ликера и најзад к томе додамо протрвено кестење. Сатим кремом помажемо јуфке, поре-

ђамо једно на друго и онда још и озго и около помажемо. кремом.

Торта од токоладе. 60 грама ситно утуцана бадема 60 грама шоколаде (коју треба на топло место метути да омекша) са једним целим јајетом добро измешајте, додајте бадем, шећера ситно утуцана 60 грама, настружите лимунове коре, па са девет жуманаца мешајте једно пола сата. Додајте једну кашику ситно утуцаних и просејаних мрвица и чврсту пену од девет беланаца. Добро помажите, изручите и пеците од прилике један сат.

„Леденм брег. 15 дека најфинијег масла измутите да буде као пена. Томе додајте 3 жуманца и три кашике ситна шећера и добро се измути. У то се успе кап по кап 6 кашика јаке црне каве и мути док се и последња кап не умути. Са тим кремом помажу се 20 пишкота такозваних Бизмаркових пишкота (у свакој већој шпедерајској радњи могу се добити) а ако нема онда су и обичне пишкоте добре. Тако помазане пишкоте наређају се у чинији једна преко друге али тако да редови све ужи и ужи бивају, тај брег се са свију страна са пеном од скорупа (Обегазсћашт) намаже и мете да постоји лети на леду а зими на ладном месту два до три сата.

Садржај 12. броја „Жене“,

Песма: Смрт Завидина. Од Драгутина Ј. Илића. — Мудре изреке. — Песма: Једно писмо. Госпођици Б“, Од Милорада К. Николића-Расински. — Мудре изреке. — Жена не сме у олтар. Од. Влајка. — Мудре изреке. — Свађалица. (Слика). Од С. В. — Мудре изреке. — Кажи ми шта једеш, па да ти кажем шта ће те снаћи. Од Милице. — Мудре изреке. —— Српкиња, њезин живот и рад, њезин културни развитак и њезина народна умјетност до данас, — Слика: Ана, удова Живана Стекића (из Белотића, среза Мачванског. — Опис слике. — Зашто деца лажу. Од М. Х. — Мудре изреке. — Књижевност и уметност. — Разне белешке, — Белешке из здравља. — Белешке из домазлука.