Žena

164 ОНЕ А

Маринмрато тпелеће месо. Месо од телећег бута добро од сваке жилице и кожице очистити, у комаде исећи и посолити разну зелен на ситне комаде исећи, мало крупна бибера, лаворова лишћа и коре од лимуна у једну земљану шерпењу на изменце поређати. Прво зеље, па месо и опет зелен. Затим са водом и пола сирћета (винског) до горе налити, поклопити и кувати док месо сасвим омекша. Тада се месо извади и остави да се исхлади. Зелен се оцеди, вода се опет успе у шерпењу иу њу мете 6 дека капре коју прво оперемо. Узмемо 8 очишћених ситно исецканих сардела, мало исецкана петрожеља, 3 кашике фина зејтина и сок од половине лимуна и све заједно донде кувамо док капра не буде врло мека. Тако зготовљен сос прелијемо преко меса и остави да се исхлади. Гарнира се колутовима од лимуна и сервира. Може се и неколко дана држати ада се не уквари.

Штунка са зељем. Зелен грашак, фино на котурове исечена келераба скувају се у сланој води и онда оцеде. Од 8 беланаца направи се пена, 6 кромпира ољушти се и исече, пола килограма шунке на танке комаде такође се исече, 10 дека масла истопи, 3 деке пармезане изриба на треници, уз то треба мало соли и мрвице од земичке. Све се то спреми и онда измаже модла са маслом, поспе брашном и у њу ређа прво шунке онда кромпир са пеном од беланаца и умућеним жуманцем, за тим зеље на зеље соли, мрвице и пармезан. Све треба полити истопљеним маслом и онда тако редом док се модла напуни. Затим се мете у рерн и лагано пече три четврт сата. Сервира се у модли.

Колачњ од турме. 25 дека ситно истуцана шећера са ванилијом, 15 дека фино на резанце исечена бадема, 15 дека уздуж фино исечене урме, 4 деке самлевених лешњика, тврда пена од 3 беланца, умути се заједно. Та се маса намаже на облатне а са другом облатном покрије и само четврт сата суши у млаком рерну. Још топла маса сече се на парчета.

од кестена торта са кремом. На дасци се умеси: 14 дека ситна шећера, 28 дека масла, 35 дека брашна и 3 жуманца и развију на три јуфке. Те се јуфке испеку, ал само да порумене, а не да буду загасите. Затим се направи овај крем: Пола килограма кестена ољуште се и скувају у води да буду мекани, онда се брзо протру на сито или треницу.

о