Žena

ЖЕНА Пат

увредљиво противу других написано, ишао у магацин да види, да није већ запалио и т.Д. Отпочео је меди_цину да студира, али морао је да мисли, да докле он не постане лечник, могу сви болесници да оздраве и да мора онда да умре од глади. Пређе на теологију, али се бојао да не исплази језик са предикаонице. Туцета таких мисли спречавали су га да постане нешто, и најпосле оде да студира Јипзргидепх (права).

" 4) С друге стране Песталоци, Роберт Кох, Тесла, и т. д. сваки представља нов свет од осећаја, мишљења, искустава и делања. Али се истовремено вили да само у извесном складу човек добија способност да радом дође до здравога циља. Нама стоји спољни свет на расположењу да га осећамо, да га слажемо, да га прерађујемо по својој вољи у души нашој и да то прерађено у извесном складу и реду спроведемо у дело. У кодико се човек више удаљује од хармоније у мишљењу и гфекту, у толико се више истиче билсу позитивном, било у негативном смислу према себи као личности и друштву као заједници.

Нормалан и просечан човек теже да доведу у склад своје жеље са мишљењем то јест са стањем у спољном свету.

Они своје осећаје подводе под контролу мишљења и тако избегавају опасности у животу и раду.

Али не само човек као индивидуа, већ и заједница од индивидуа, потребују јединство, хармонију у животу и раду. | !

То је услов друштвеног живота. Да би људи дошли до хармоније у делању, потребан им је интелектузлни и афективни рапорт, који за своју одлику имају. Животиње нису способне да се разуму инте лектуалном садржином. Опасност, као и приближавање плена, објављује се испољавањем афекта, који код осталих чланова изазива исти афекат. Отуда следује опште бегство или напад.

Код људи поред њихове интелектуалне садржине,

постоји иста афективна сугестија. Она је та што даје