Žena

ЖЕНА 985

вам кажу, да хрватска земља није сада виша туђа земља, да између Хрватске и Србије сада нема границе, да нема између њих ни гора ни река која су их више 10 векова раздвајали, да земља хрватска треба данас да вам буде лака као српска земља.

__А, теби, драга сестро Хрватице, нека је наша топла захвалност и молим те речима твога песника Прерадовића прими ово дете:

До вјека ће твоје бити Љубит тебе свако доба,

У твом пољу дај му гроба Твојим цвећем гроб му кити“.

На Прерадовићевом гробу рекла је гђа Јока Шиљак: „Велики југословенски песниче.

"Твом пепелу доста, Али души није. Она нема мира у Док с рајскије врата Неугледа слогу Срба и Хрвата.

' То ти рече твој друг велики наш песник Змај Јова. Ми дођосмо из свих крајева ослобођене и уједињене отаџбине да ти кажемо велики песниче, да се и душа твоја може умирити, јер овде на твоме гробу љуби се Београд са Загребом, Сарајево са Љубљаном, Ниш са Спљетом, Цетиње са Марибором. Твоја душа може мировати јер више нема неслоге међу Србима и Хрватима. | | | Кажи југословенски песниче великом владики Штросмајеру, Вразу, Гају великом научењаку Скерлићу да је остварена њихова жеља. Кажи им да почивају у миру, јер ничија сила неће више раставити браћу састављену. Овде на твоме гробу стоје мајке из свих крајева ослобођене отаџбине и кличу: Слава и мир души твојој“.

После подне све делегаткиње састале су се у соколани и ту су се прозивала друштва која су на Конгресу заступљена. Заступљена су била ова друштва: