Ženski pokret

Кад бих смела да предлажем предложила бих материнске курсеве уз наше више женске школе, али данашња школа ce не обазире довољно на ово питање. A мајку треба негде спремити, ако јој ce ставља y задатак, да она подиже и просвећује своје дете y најранијем добу живота, To доба несме да сачека мајку неспремну, y овоме ce сви слажамо. И конзервативни и напредни, и жене и људи. Али шта je учињено и шта ce припрема да ce учини? И што сам ce бојала да предложим школи и цркви, то знам да смем „Женском Покрету", уверена да ћe ово питање водити. He би ли требало поводом тога питања отворити анкету и саслушати мишљење и предлоге лекара. васпитача, родитеља, биолога, природњака? He би ли требало што пре повести јаку акцију за упознавање са овим питањем зар није оно важно као, потребно, неодложно, као што је важан живот нашег подмлатка? Сексуални нагон називају неукротивом звери. Зар и онда кад наиђе на спремног, сређеног, и одлучног укротитеља? A свестан укротитељ може бити само онај, који добро познаје своје тело. Јер познавати своје тело значи владати њиме.

Д. Игњачевић

Наша анкета; Жене и политичке странке.

Доносимо на овом месту чланак г-ђе Десанке Плавшић, председнице Друштва за просвећивање жена y Завидовићу и Г. Федора Никића, аситента Универзитета. Како je истакнуто питање од огромне важности, то Уредништво не сумња да ћe што већи број заинтересованих послати своје мишљење о томе.

Мишљење Г-ђе Десанке Плавшић

Чланком који je изишао y 3. броју „Женскога Покрета" ове год, „ Наше жене и политичке странке" стављено je једно потребно питање на дискутовање; да ли жена треба политички на партије да ce цепкају.

стр. 192

ЖЕНСКИ ПОКРКТ

БР. VI.