Ženski pokret

najostrejšem nasprotstvu. Pogum, povedati resnicodo je njena največja vrlina in vsled tega so učinkovali njeni spisi v hinavski, plitki družbi sedanjosti kot revolucionaren čin.

A. Š.

Женско право гласа у Француској.

Женско право гласа у Француској. Француски посланик, социјалиста Фонтаније поднео је парламенту законски предлог да се да активно и пасивно право гласа за општинске и кантоналне изборе за 1925.

Жена професор анатомије.

Жена професор анатомије. На Универзитету у Лондону именована је за редовног професора Dr. Маry Lucas Keene. To je прва жена професор анатомије.

Мане и нега коже и косе.

Мане и нега коже и косе. Познати наш специјалиста за кожне и венеричне болести, г. Д-р Лука Ристић у Београду издао је ових дана једно своје ново научно дело о косметици. Ова књига са 160 страна и 35 слика код нас је потпуна новина. Хигијену коже и косе како је у њој изложена морали би да знају сви родитељи и сви васпитачи деце, да би престали већ једном да негују ове делове тела по предањима пуних предрасуда, од којих су нека и врло штетна. Врло су интересантни написи о спадању косе, бубуљицама и перути, њихово постојање и лечење. Не мање су важни и други одељци чао црвена кожа, прозеби, знојење, боре, пеге, младежи, пудери и крем, вода, сапун, мирис и др. Књига је написана стручно јасно па ћe бесумње врло добро доћи и лекарима и медицинарима, као и сваком ко се заинтересује за праву негу коже и косе. Може се добити код главнога продавца: Књижара С. Б. Цвијановића у Београду Кнез Михајлова 16., н у свакој бољој књижари. Цена је књизи 40 динара (са поштарином 43 динара).

ЕВАД H А

„Нека ме Небо сачува од тога! Мила теткице, овог пута ти ме ниси разумела. Ја нисам била љубоморна због њега, већ због тебе. Тај дебели принц није мени ништа, док ти, врло много“. При овим речима, лице г-ђе Ортон Бег се развукло мало у осмејак; али је она и даље, неколико тренутака пошто је Евадна изговорила те речи, ћутећи продужила да гледа у ватру, не показујући никакав видљив знак да их је чула.

2

Ева д н а

77