Ženski pokret

рода у Босни, Херцеговини и Црној Гори. У тој експедицији биле су наше три чланице, тај рад чита ће се засебно. 9. X. о. г. отворен је наново течај у Тополи. Ученица има 28. Школу води г-ђа Савка Јовановић и Станислава Убавић. 16. X. о. г. отворен је течај у Ирнавцима, окр. Крушевачком. Ученица има 20. Школу воде г-ђица Станислава Јовановић и г-ђица Живана Арсенијевић. 10. XI. о. г. отворен је курс у Белановици, окр. Рудничком. Ученица има 24. Школу воде г-ђица Јованка Бабић и Томић. Желимо да нам идућа година рада на овом пољу буде што обиљнија.

Даринка Лацковић

УПРАВИ КРАЉЕВОГ ФОНДА *)

Женском Покрету част је поднети извештај Управи Краљевог Фонда о Сеоским течајевима за Народно Просвећивање, који су изведени по жељи и средствима Његовог Величанства Краља. Предавања су држана из домаћинства, хигијене, неге детета и породице, и о заразним болестима. Пре предавања чланови течајева увек су прво обишли по неколико сеоских кућа да упознају прилике у којима сељак живи и према томе да га упуте на бољи живот. Жеља им је била да народ увере, да овај разговор са њиме неће остати само речи које се убрзо заборављају, него да ће се после овога тражити начин, како ће се њихове тешке прилике ублажити и побољшати. Прилике у којима босански сељак живи у погледу хигијене, као и у погледу домаћинства очајне су. Има села где немају појма шта је то сапун. Умивају се земљом т. зв. умом. Чешљају се у три недеље једанпут. He купају се скоро никад. У срезу Прозорском (Босна) Др. Аврамов извадио је једном чобанчету из ране на глави 125 црва проузрокованих нечистотом и упљувцима мува. Учитељица у селу Буковском у једног детета нашла је 312 ушију. Имовно стање не игра никакву улогу, био сиромах или богат, начин живота је исти. Навешћемо као пример богатог домаћина. бив. посланика Ра-

*) Извештај који је домаћичка секција Ж, П. поднела Управи Краљевог Фонда и прочитала гa на Скупштини Женског Покрета одржаној у Београду 15 новембра ове године.

344

Женски Покрет

9. и 'lO.