Ženski pokret

Швајцаркиње о учешћу жена у политичким партијама.

Пре месец дана, 12 секција 7 немачких и 5 француско швајцарске Народног Савеза Швајцарских Жена, на својој Скупштини, расправљало је питање: да ли је потребно да жене уђу у постојеће партије ако немају право гласа. Сви су се сложиле, да је за њих прилаз у партије непотребан и опасан; зато што они као не равноправне на изборима немају никаквог утицаја, а тамо где се стварно ради оне немају ни приступа. Шта више, ако би вође женског покрета ушле у неку постојећу партију, тада би се м огло десити да остале партије поведу борбу против женског права. Али је наглашено да је дужност сваке жене да се објективно о свима политичким питањима информише.

Закон о примаљама ( бабицама ).

Закон о примаљама (бабицама ). У Аустрији донесен је закон о примаљама, који је г-ђа Рудел-Зајник, народни посланик поднела. Закон уздиже позив примаља на виши степен дајући му научни карактер.

Американке у дипломацији.

Америнканке у дипломацији. Miss Field постављена је за вице-конзула американског у Амстердаму. To је друга жена која је ступила у дипломацију. Пре ње, Miss Atcherson постављена је за секретара Американског Посланства у Берну.

Жена председник општине.

Жена председннк општине. У Линколну, у Енглеској г-ђа Невил изабрана је за председника општине. Она је досад била једина жена одборник у општини.

Жене свештеници

Жене свештеници Министар Просвете у Данској намерава поново да покрене питање данског законског предлога о примању жена у свештенички ред.

362

Женски Покрет

9. и 10.