Ženski pokret

штину и предале резолуцију потпредседнику г. Бобићу. Оне су му понудиле своју сарадњу у раду на одржавању чистоће у Београду и он је ту сарадњу примио, Женски Покрет одржао је после тога неколико седница са делегатима свих женских организација, и на тим седницама решио је да се тражи од Општине: 1. Концесија за чишћење Београда, под условом да Општина уступи аутомобиле за изношење ђубрета, за поливање, као и све остале алатке потребне за чишћење, и цео приход такса које се наплађују за одржавање чистоће. 2. Да се приме жене у општинску службу, на места која су у вези са одржавањем чистоће и здравља грађана. Ови су предлози поднети Општини али до данас Женски Покрет није добио никакав одговор.

Поданство удате жене у Данској.

Поданство удате шене у Данској, По данском закону, данска жена кад се уда за странца задржава данско поданство, ако по закону, она не постаје удајом поданик државе које је и њен муж. Али она се сматра свакако поданик данске докле год живи у Данској.

Поданство удате жене у Француској.

Поданство удате жене у Француској. Француски Сенат примио је закон који регулише поданство удате жене. По томе закону, францускиња која се уда за странца, или странкиња која се уда за француза може задржати свој националитет, са оградом за странкињу да је дужна, ако јој закон њене земље тако прописује, да прими поданство свога мужа. Исто правило важи и за францускињу, ако она по удаји пређе у земљу свога мужа, у којој је такав закон. Ако не постоје такве тешкоће може жена слободно уговором, своје поданство везати за мужевљево. Закон садржи, даље, услове под којим се може поново прећи у француско поданство. Нарочити прописи уређују натурализацију пунолетне и малолетне, брачне и ванбрачне деце.

Жене свештеници у Данској.

Жене свештеници у Данској. У парламенту гђа Елма Мунк предложила је, да жене врше свештеничку дужност на женским клиникама и у женским затворима. Гђа Елма Мунк је с великим успехом бранила свој предлог против јаке опозиције. Очекује се да ћe се за врло кратко време законом проширити делокруг рада жена свештеника

6

Белешке

209